Ognjen Vukojević: Slavenova orijentacija na mlade ispravan je put

Ognjen Vukojević danas ima 37 godina. Pomoćni je trener Dynama iz Kijeva u kojem je proveo najveći dio svoje igračke karijere, čak sedam godina. Osim toga, izbornik je hrvatske U-20 reprezentacije te skaut Zlatka Dalića u seniorskoj vrsti. Kao igrač je bio neumorni trkač, zadnji vezni razornog udarca, veoma zahvalan u svakoj momčadi.

Ova je priča objavljena u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista…

Ogi je nogometnu školu prošao u Varteksu, a prve prvoligaške korake napravio je u Slavenu Belupu, od 2003. do 2005. godine.

Ognjen u dresu Slavena

– Prošlo je već skoro 20 godina… Kao mlad igrač u Bjelovaru sam s 18 godina bio najbolji strijelac i igrač Treće lige, zabio sam 27 golova. Direktor Robi Markulin i trener Ivo Bedi došli su na jednu utakmicu u Prelog, sjećam se kao da je danas bilo. Igralo se u 10.30, tu su me vidjeli i pozvali da dođem u Belupo – rekao je Vukojević prije leta za Švicarsku, gdje se priključio Dynamovim pripremama.

To formativno razdoblje za njega je bilo uspješno.

– Mladim igračima koje vodim u U-20 reprezentaciji uvijek govorim da je za mladog igrača najbitnije da igra, da ima kontinuitet. Puno igrača gubi se nakon juniora, presudne su te godine od 18. do 20. Meni je jako puno pomoglo što sam u Bjelovaru imao kontinuitet, cijelu godinu sam standardno igrao, tu sam se razvio.

Ogi i Lucescu

Što pamti iz svog koprivničkog razdoblja?

– Uvijek naglasim braću Bošnjak koji su već bili u Slavenu. S njima sam tada živio i putovao. Imao sam i sreću u tuđoj nesreći. Tada su na mojoj poziciji zadnjeg veznog igrali Kruno Jurčić i Roy Ferenčina, koji su bili nositelji igre i stariji igrači. Kruno se ozlijedio, a Roy je u 1. kolu protiv Kamena Ingrada nažalost teško ozlijedio koljeno. Ja sam ubrzo dobio priliku i dvije godine igrao standardno.

Slaven je danas na sličnom putu kao prilikom njegovog dolaska 2003. Kako gleda na situaciju u koprivničkom klubu?

– Mislim da je za Slaven uvijek ispravan put bio baziranje na domaćim igračima. Treba mladima dati više šanse, mislim da su proteklih godina imali previše stranaca. Naravno, i ja sam bio stranac, dugi niz godina sam igrao vani, ali stranac uvijek mora biti najmanje 30-40 posto bolji nego domaći igrač. Mislim da je za Slaven sad pravi put da se bazira na vlastitim mladim igračima, na svojoj Školi nogometa. Naravno, kvalitetan stranac uvijek je dobro došao, međutim, smatram da temelj trebaju biti škola i mladi igrači i da je to pravilan put. Tako vidim situaciju, ne samo u Slavenu, nego u svakom hrvatskom klubu.

S Perom Bošnjakom

I HNL je danas drugačiji nego u njegovo vrijeme. 

– Promijenilo se puno toga, od televizijskih prijenosa, TV prava pa do VAR-a. Teško je uspoređivati vrijeme od prije 20 godina i sada, no HNL ide naprijed i to je dobro za hrvatski nogomet i hrvatske klubove. Zahvaljujući HNS-u klubovi su dobili kvalitetne terene, nogomet se dobro razvija, ali smatram da imamo i dobre nogometne škole i da treba više vjerovati našim mlađim igračima.

Vukojević je 2005. iz Slavena otišao u belgijski Lierse, a nakon tri godine u Dinamu otišao je u kijevski Dynamo, da bi karijeru zaključio 2017. u bečkoj Austriji.

– To je i za Slaven i za mene bio velik transfer. Tada sam igrao za mladu hrvatsku reprezentaciju kod Slavena Bilića, i tih pola godine u Belgiji isto mi je dobro došlo da vidim kako je to vani. Poslije toga me angažirao Dinamo, napravio sam dobar potez jer sam kasnije napravio karijeru…

Za reprezentaciju Hrvatske odigrao je 55 utakmica i postigao četiri pogotka.

– Pamtim nastupe na dva Europska prvenstva, u Austriji 2008. i Poljskoj 2012., također i kvalifikacije za svjetska prvenstva, tu draž koja je bila prije, puni stadioni i naši navijači na njima. Zato mi je bilo izuzetno drago opet vidjeti naše navijače na Euru u Kopenhagenu, u utakmici sa Španjolskom…

Na kraju, kako se snalazi u tri različite uloge i kakvi su mu planovi?

– Ostao sam u A zbog izbornika Dalića kojem sam bio skaut u zlatnom dobu u Rusiji. U HNS-u su u meni prepoznali neki budući potencijal i dali su mi U-20 reprezentaciju da se razvijam. U kijevskom Dynamu sam kao kod kuće i imam čast raditi s jednim od, po mom mišljenju, najvećih trenera Europe, Mirceom Lucescuom. Želio sam zaokružiti taj svakodnevni rad u klubu, što je ipak različito od rada u reprezentaciji. Ovako si svaki dan unutra, u fokusu, i to mi je puno pomoglo, da ovaj dio iz ureda zaokružim svakodnevnim radom na terenu. Volim reći da je rad s Lucescuom moj ‘Oxford i Cambridge’ za budućnost, da nisam mogao dobiti bolju šansu nego da se razvijam i učim pokraj tako kvalitetnog i iskusnog stručnjaka – zaključio je Ognjen Vukojević.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI