OGORČENA Doktorica znanosti: Političarima puna usta obrazovanja i znanja samo kad su u kampanji

Naivno sam vjerovala da je Županiji stalo do znanja - veli dr. sc. Maja Ernečić iz Koprivnice


Autor: podravski.hr — 28.07.2018. / 17:40 Aktualno

Maja Ernečić, koprivnička doktorica znanosti

Dr. sc. Maja Ernečić, Koprivničanka koja je prije tri godine doktorirala i ostala živjeti i raditi u Koprivnici, nemalo se iznenadila kad joj je stigla obavijest da je Županiji dužna oko 1800 kuna koje joj je na ime kamata uplatila banci za kredit koji je Maja podigla za troškove doktorata.
– Tijekom 2011. podigla sam studentski kredit u svrhu podmirenja troškova doktorskog studija, za koji je Županija podmirivala kamatu. Od početka je kredit bio u mirovanju, a u tijeku studija sam ga u cijelosti vratila, a krajem 2015. godine i doktorirala. Već nakon otplate kredita i neposredno pred kraj studija županija me obavještava da sam dužna vratiti 1812,88 kuna koje je na ime kamata uplatila banci kod koje je kredit podignut – ispričala nam je M. Ernečić.
Na dopis koji je tada uputila Županiji tri godine nije dobila nikakav odgovor.
– Smatrala sam da je pitanje povrata kamata povoljno riješeno. U travnju ove godine situacija se ponavlja, Županija traži povrat istog iznosa na koji sam već zaboravila. Kako sam u međuvremenu doktorirala, živim u Koprivnici, tražila sam da me se oslobodi vraćanja tog iznosa, očito naivno vjerujući da je to način da Županija simboličnim iznosom za svoj proračun pokaže da zaista drži do znanja – kaže koprivnička doktorica znanosti.
Na dopis upućen na ruke županu sa zahtjevom i obrazloženjem radi čega traži da se oslobodi vraćanja nije dobila niti odgovor, a u kontaktu sa županijskim službenikom dobila je, kako kaže, jasno do znanja da odgovor ne mora niti očekivati.
– Sve zajedno gubljenje vremena, razgovora i pisanja, da bih prije nekoliko dana uplatila tih 1812,88 kuna jer je svaka upućena riječ bila suvišna. Doktorski studij za koji sam tada samo na ime školarine uplatila 45.000 kuna u cijelosti sam isplatila sama, osim 10.000 kuna bespovratnih sredstava koji sam dobila od Grada Koprivnice – rekla je Ernečić.
Dodala je da, iako je izgubila “novčanu” bitku, ne želi šutjeti o tome te da upozori i potencijalne druge građane koji se mogu naći u takvoj situaciji.
– Toliko sam ogorčena da ne mogu prijeći preko toga da ne kažem da su nam puna usta znanja i obrazovanja samo u vrijeme političkih kampanja, dok u stvarnosti doktor znanosti za županiju u kojoj živi i radi ne vrijedi ništa – ogorčena je Maja Ernečić.
Melita Ivančić, pročelnica Ureda župana, kaže kako je “korisnica bila obaviještena o postojanju duga putem obavijesti i zaključkom o utvrđivanju obveza povrata subvencioniranih kamata”.
– Iznos koji navodite odnosi se samo na subvencioniranu kamatu, bez zakonske zatezne kamate koja korisnici, kao što je vidljivo, nije naplaćena – rekla je pročelnica Ivančić.
Naglašava da je cilj Županije rješavanje problematike studentskih kredita mirnim putem bez dodatnog opterećenja i troškova za dužnike, kao i korisnike studentskog kredita koji su zadovoljili sve uvjete za oslobađanje od vraćanja istog kao nagradu za svoj uspjeh tijekom studija.
– Zaista je neuobičajeno da korisnica kredita traži odgovore putem vašeg tjednika, iako je očito da je potpisivanjem Ugovora preuzela ugovorne obveze te je upoznata s mogućim posljedicama u slučaju neizvršavanja preuzetih obveza. Stručne službe na raspolaganju su korisnici za dodatna pojašnjenja, kao što su bile i u trenutku ishođenja studentskog kredita – zaključila je Melita Ivančić. (sm)
FOTO: SONJA MARKIĆ