OGORČENA VLASNICA OPTUŽUJE: Lovci su mi iz čista mira hladnokrvno ubili bernardinca!

Čelnik lovačke udruge: "Pas je bio u našem lovištu bez nadzora, nismo učinili ništa protuzakonito


Autor: podravski.hr — 25.01.2013. / 17:00 Aktualno

NOVAČKA, KOPRIVNICA – Mirjana Maronić iz Novačke pokraj Gole ostala je bez psa bernardinca kojeg su tijekom lova odstrijelili članovi Lovačke udruge Zec. Bernardinac je pobjegao iz dvorišta za drugim psom te su završili u na području lovišta Udruge, a Mirjana tvrdi da je bila u neposrednoj blizini kad su lovci zapucali.
– Odmah sam krenula u potragu za psom pa sam se u trenutku pucnjeva našla nedaleko od mjesta na kojem pogođen. Lovci su jasno mogli vidjeti da pucaju na psa, a dobro je da sam bila udaljena dvadesetak metara jer je sačma mogla i mene pogoditi. Pretpostavljam tko je od lovaca pucao na bernardinca i ta osoba vrlo dobro zna da je pas moj. Prijavila sam lovce i Društvu za zaštitu životinja i nadam se da će netko odgovarati za ovaj neljudski čin – ogorčena je Mirjana Maronić.
Branko Šlabek, predsjednik Lovačke udruge Zec, kaže da Mirjana nije bila u blizini u trenutku pucnja na psa te da lovci nisu postupili protuzakonito.
– Zakon o lovstvu jasno kaže da se u lovištu mogu odstrijeliti psi i mačke koji su bez nadzora te lisice. Pas je odstrijeljen kilometar i pol od kuće Mirjane Maronić te je bio u našem lovištu bez nadzora. Tijekom lova čopor od šest pasa napao je mlade srne i raskomadao jednu od njih, a potom su krenuli prema nama. U tom trenutku zapucalo se prema čoporu te je pogođen jedan pas – tumači Šlabek te dodaje kako su veterinari utvrdili da pas nije čipiran.
– S obzirom da su se vlasnici pasa sami javili, podnijet ćemo prekršajnu prijavu protiv njih jer se pas bez nadzora kretao po lovištu te uz to nije ni čipiran. U našem lovištu psi lutalice rade veliku štetu, a taj problem je sad posebno izražen jer je razdoblje cijepljenja pa brojni neodgovorni vlasnici po šumama ostavljaju pse. Mi smo postupili prema zakonu, što potvrđuje i policijsko izvješće – kaže Šlabek.
Izvještava: DINKO BOROZAN