OGORČENI BRANITELJ ‘Država daje mirovinu ljudima koji nisu vidjeli puške. Ja sam na ratištu proživio svašta, a danas nemam od čega živjeti’

Mirovinu nemam, nisu mi je dali. Imaju je oni koji su se ulizivali i platili doktore, a ja nisam imao novca i evo - nezadovoljan je Zoran


Autor: podravski.hr — 01.10.2018. / 18:38 Aktualno

Zoran Kolarić (43), ogorčeni hrvatski branitelj

Zorana Kolarića (43) iz Srijema nedaleko od Koprivnice susreli smo kako se pješice iz Lepavine kod Koprivnice vraća do svog nekoliko kilometara udaljenog Srijema. Prodao je nešto graha kako bi preživio. Kao branitelj prima opskrbninu od 1300 kuna i to su mu sva primanja.
– Pet i pol godina bio sam pripadnik Puma, varaždinske 7. gardijske brigade. Mirovinu nemam, nisu mi je dali. Imaju je oni koji su se ulizivali i platili doktore, a ja nisam imao novca i evo – nezadovoljan je Zoran.
Veli kako se „skinuo“ 2000. godine i odonda je povremeno radio kod privatnika na šumarskim poslovima. Kaže kako će za dvije godine, kad navrši 45 godina, steći pravo na invalidsku mirovinu.
– Imao sam tu ‘nesreću’ da u ratu nisam bio ranjen. Ali dvije noge su mi zdrobljene. Desnu mi je zdrobio auto, a lijevu drvo u šumi. Nema pravde. Mislim da zaslužujem mirovinu. Pitao sam, ali ništa od toga. Zato ima lažnih branitelja, više od pet hiljada – reći će Zoran.
Nije želio govoriti o svome ratnom putu, samo je spomenuo da je vidio i doživio svašta.
Smatra da sustav brige o braniteljima nije dobar jer, s jedne strane, država plaća potpore i mirovine ljudima koji nisu vidjeli pušku, a s druge strane vojnici koji su uniformu nosili godinama, poput njega, dobivaju toliko malo novca da se s njim ne može normalno živjeti. (hš)
FOTO: NIKOLA WOLF