OGORČENI BRANITELJ ‘Politika je sve uništila. Za socijalizma smo živjeli, sada preživljavamo’

Voda u bunaru, koji je nekad koristilo pet obitelji, nije im za piće već deset godina


Autor: podravski.hr — 22.01.2019. / 15:04 Aktualno

Obitelj Kos posprema drva za zimu

Nekoliko proljetnih i suhih dana usred zime dobro je iskoristila obitelj Kos iz Pustakovca kod Koprivnice. Poput mnogih, zasukali su rukave i srušili nešto drva za zimu koja ni izbliza nije gotova. Gazda Zdravko Kos spretno je srušio veće stablo u njihovu šibiku tik do oranice, dok su supruga Katica, sin Goran te Katičin brat Željko Forgač srušeno pospremali na prikolicu.

– Ova debela drva uz rub smetaju mi oranici, pa se moraju srušiti, a ova tanka neka rastu. Osim toga, trebaju nam sirova drva, suha začas izgore kao da ste ih benzinom polili, a gdje je još proljeće – kazao je Zdravko.

Kada ih pitate kako je živjeti u Pustakovcu, razgovor odmah skrene na glavnu pustakovečku ‘znamenitost’, odlagalište otpada Piškornica. Ova obitelj kaže kako je zimi nešto lakše jer toliko ne smrdi, osim kad puše istočni vjetar, ali štakori su im svakodnevica. I najviše im smeta što ih nikad nitko nije pitao što oni misle o tom smetlištu, s kojim moraju živjeti.

Voda u bunaru, koji je nekad koristilo pet obitelji, nije im za piće već deset godina, pa je sreća što postoji gradski vodovod. Mladi su otišli, stariji ostali, a oni umiru pa je mještana sve manje.

– Politika je pojela sve – reći će gazda Zdravko.

Je li se u socijalizmu bolje živjelo nego danas?

View Results

Loading ... Loading ...

Oni jedini u selu imaju domaće mlijeko, i to kozje. Odavno u Pustakovcu nema nijedne krave, a nekad ih je držalo svako kućanstvo. Tek rijetki danas drže koju svinju, ostali meso kupuju u dućanima. Na sniženjima, dodaju.

– Politika je uništila selo, državu i ljude. Za socijalizma smo živjeli, a sada preživljavamo. I za pet godina bit ćemo gori od Grčke. Sve uvozimo, ništa nam ne treba. Velikima su dali sve, male uništavaju. Nekad smo hranili dvije krave, dva bika i junicu i svi smo dobro živjeli, sve smo si mogli priuštiti. Danas? Uopće se ništa ne isplati. Imamo većeg troška nego dobitka od rada, bolje je ne raditi ništa – kaže Zdravko.

Nažalost, još nije u mirovini, nema dovoljno godina iako je svoj staž odradio, pa cijela obitelj praktički živi od plaće sina Gorana, podravkaša. Badava mu je i to što je bio hrvatski branitelj, ništa ne može dobiti. Srećom, gladni nisu jer doma imaju životinje.

– Nadamo se da će biti bolje, iako smo svjesni da je to malo vjerojatno – rekli su naši sugovornici i nastavili sa svojim poslom. (mi)

FOTO: NIKOLA WOLF