Ohrabrujuće: Grgljanje vodice za ispiranje usta moglo bi nas spasiti od Covid-19 bolesti

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Znanstvenici sa Sveučilišta Penn State University u SAD-u testirali su kako djeluju vodice za ispiranje usta i nosa, koje s emogu nabaviti bez recepta, na novi virus SARS-CoV-2. Testiranja su provedena u laboratorijskim uvjetima no rezultati su obećavajući.

Testirali su sposobnost vodica za ispiranje na inaktivaciju visokih koncentracija HCoV na kulturama tkiva ljudskih jetara s kontaktnim vremenima od 30 s, 1 min i 2 min.

“Otopina dječjeg šampona za ispiranje nosa od 1% inaktivirala je HCoV više od 99,9% s vremenom kontakta od 2 minute. Nekoliko proizvoda za ispiranje usta i grgljanje bez recepta, uključujući Listerin i proizvode slične njemu, inaktiviralo je virus s učinkom većim od 99,9%, čak i s vremenom kontakta od samo 30 sekundi”, pišu u svojem radu autori.

Ono što je ovdje važno napomenuti jest da je istraživanje provedeno u kontroliranim, laboratorijskim uvjetima pa bi rezultati van laboratorija ipak mogli biti drugačiji. Za konkretne rezultate valjalo bi ponoviti istraživanje na velikom broju ljudi. Isto tako, istraživanje je provedeno na virusu HCoV. To je ljudski koronavirus prehlade, a ne novi SARS-CoV-2 virus, no ta dva virusa genetski su slična.

S obzirom da za sada još uvijek nemamo cjepivo niti posebno učinkovite i prilagođene lijekove koji nam mogu pomoći u borbi s ovim virusom, znanstvenici smatraju kako bi nešto poput vodica za ispiranje usta i nosa mogla biti zanimljiva pomoć jer nisku skupe, dostupne su i nisu štetne i opasne.

Otkriće znanstvenika sa sveučilišta Penn State podupiru i neka ranija istraživanja objavljena u Njemačkoj u srpnju. Njihova otkrića su slična, a testiranje je rađeno upravo na SARS-CoV-2 virusu. Ipak, ni ova studija nije rađena na ljudima.

Sam čin ispiranja nosa mogao bi također imati određene benefite, a oni ih objašnjavaju na primjeru obične fiziološke otopine. Naime, sluznica nosa je vrlo važna kao primarna obrana od virusa.

“Sluznica nosa ima važnu ulogu u urođenom imunosnom sustavu, budući da pruža primarnu obranu od udahnutih virusa, bakterija i drugih čestica. Ova sluznica, koja se sastoji od površinskog sloja sluzi na vrhu vodene baze, zarobljava udahnute čestice koje se potom pokreću donjim cilijama u nazofarinks. U konačnici se slijevaju u probavni sustav, gdje se uništavaju. Sredstva za ispiranje nosa koriste ovu sekretornu oblogu na više načina. Prvo, ispiranje nosa fizički remeti viskozni površinski sloj, uklanjajući sluz i pripadajuće čestice. Uz to, prisutnost fiziološke otopine u nosu pomaže u povećavanju hidratacije dubljeg vodenog sloja te istodobno poboljšava učestalost ritma cilijarnih stanica i smanjuje lokalne medijatore upale. To može biti posebno korisno tijekom virusne respiratorne infekcije, kod koje postoji rezultirajuća mukocilijarna disfunkcija i mukostaza koja se javlja sekundarno kao upalni odgovor”, pišu autori.

Efekti vodica za nos i usta, koji su glavni putevi ulaska respiratornih virusa u organizam, za sada su istraženi na ljudima uglavnom samo u manjim studijama, ponajprije u azijskim zemljama, osobito u Japanu, gdje je grgljanje sastavni dio kulture održavanja higijene. Naime, u Japanu vlasti tijekom sezona gripe i prehlada, uz mjere društvenog distanciranja i nošenja maski, također preporučuju grgljanje.

Ispiranje nosne i usne šupljine moglo bi pomoći u borbi protiv koronavirusa.

Ispitivanje provedeno u japanu 2005. godine pokazalo je kako grgljanje grla običnom vodom iz slavine tri puta na dan smanjuje učestalost infekcije gornjih dišnih putova za 36 posto.

Drugo nasumično ispitivanje provedeno je u Engleskoj 2019. godine i pokazalo je kako ispiranje nosa i grla hipertoničnom otopinom tijekom 48 sati od pojave simptoma kod bolesnika s infekcijom gornjih dišnih putova značajno smanjuje virusno opterećenje, smanjuje trajanje bolesti za 1,9 dan, manja je potreba za lijekovima te je manji prijenos bolesti na kontakte te osobe.

Smatra se da grgljanje pomaže jer se fizički ispire virus i zaražene stanice ili se uzrokuje kemijska inaktivacija virusa zbog sredstva koje se koristi za samo ispiranje.

Iako su ovo zanimljivi rezultati koji ulijevaju nadu, treba biti na oprezu jer su daljnja testiranja i istraživanja potrebna kako bi se dobiveni rezultati sa sigurnošću utvrdili. Također, istraživanjem se treba utvrditi učestalost grgljanja i koncentracija klorida u otopini za ispiranje te treba imati na umu da pacijenti s visokim tlakom i bolestima bubrega trebaju izbjegavati gutanje prekomjerne fiziološke otopine. Osobe s abnormalnim refleksima gutanja također bi trebale izbjegavati grgljanje kako bi spriječile neočekivano gušenje i aspiracijsku upalu pluća.

Važno je napomenuti kako je moguć i rizik od alergijske reakcije te kako grgljanje vodice za ispiranje usta ili ispiranje nosa fiziološkom otopinom nikako nije zamjena za propisane mjere socijalne distance, nošenje maski i pranje ruku. (index.hr)

FOTO sabkadentist.com

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI