OKRUTNOST Veterinar: Vlasnik je preda mnom ubio psa iz sačmarice samo da ga ne mora cijepiti!

Broj pasa lutalica drastično se poveća tijekom sezona cijepljenja protiv bjesnoće, vlasnicima je jednostavnije pustiti ih nego platiti stotinjak kuna za cijepljenje


Autor: podravski.hr — 01.03.2013. / 16:55 Aktualno

Od 1. siječnja ove godine psa se smije eutanazirati samo ako mu se tako skraćuju muke. Dio je to novih zakonskih odredbi Kaznenog zakona za one koji životinje ubijaju ili ih izvrgavaju nepotrebnim mukama.
Tim izmjenama pod povećalom je i rad veterinara. Dario Banić, veterinar u općini Sveti Petar Orehovec, jedan je od mnogih na prigorskom području koji je već pomalo naviknut na svakojaka ponašanja kada su u pitanju vlasnici pasa.
– Često se dogodi da se broj pasa lutalica poveća tijekom razdoblja kada počne sezona cijepljenja. Vlasnicima je jednostavnije pustiti ih nego platiti stotinjak kuna za cijepljenje – rekao je Dario Banić.
Nimalo se ne slaže s takvim načinom postupanja vlasnika, no malo je toga što veterinar može učiniti. S obzirom da je veterinar na selu, kako kaže za sebe, nije imao previše susreta s vlasnicima koji su htjeli eutanizirati svoje ljubimce, no zato je vidio kada bi ih upucali.
– Dogodilo se, nažalost, jednom da je čovjek upucao psa iz lovačke puške preda mnom, samo da ga ne bi cijepio protiv bjesnoće. Da stvar bude gora, čovjek je lovac – kazao je Banić.
Do sada je namjerno zlostavljanje i mučenje životinja bilo kažnjivo do šest mjeseci zatvora. Sada je kazna do godinu dana, bez mogućnosti uvjetne ili novčane kazne. Zakonom je sada regulirano i namjerno usmrćivanje životinja. Isto je s davljenjem mačića ili štenaca, s bilo kakvim mučenjem, šutanjem na ulicama i slično. (go)
Na fotografiji: ovih dana pasa lutalica na ulicama više je nego inače