Omiljeni župnik ide u mirovinu: Zahvaljujem Bogu za službu i dosadašnje zdravlje

Podravski list profile

Josip Koščak, župnik Župe svetog Roka u Koprivničkim Bregima, svoju posljednju misu u ovoj župi služit će sredinom kolovoza, oko blagdana Svetog Roka. Nakon 33 godine provedene u Bregima i ukupno 49 godina svećeničke službe odlazi u zasluženu mirovinu koju će provesti u svećeničkom domu u Varaždinu.

Na njegovo mjesto dolazi mladi svećenik Branko Horvat, dosadašnji kapelan u Lepoglavi. Ovih dana ova dva svećenika našla su se kako bi se upoznali prije službene primopredaje župe.

– Rodom sam iz sela Pofuki kod Gornje Rijeke, a nakon završenog teološkog fakulteta i zaređenja bio sam u dvije župe prije nego što sam došao u Brege i ovdje proveo većinu svoje službe. Mogao bih ja još uvijek služiti mise, no sa svojih 75 godina vrijeme je da se umirovim i prepustim mladima da dalje vode župu – rekao je velečasni Koščak, čovjek ugodna glasa i umirujućeg tona, za kojeg župljani imaju samo riječi hvale i pomalo im je žao što odlazi.

Velečasni Branko Horvat zamijenit će Josipa Koščaka

– Tako dugi staž u jednoj župi ovdje u Podravini imamo samo velečasni Markač i ja. To je i dobro i manje dobro, ovisno kako gledate. Na primjer, fratri često mijenjaju župe jer kažu da tako upoznaju više krajeva, više ljudi i da je to dobro, a opet, ako su župljani zadovoljni i ako je svećenik zadovoljan, onda je to opet s te strane dobro – veli velečasni Koščak.

Kaže kako je i njemu ipak malo žao što se umirovljuje, no i on je samo, kaže, čovjek kojem u ovim godinama treba da si malo ‘počine’.

– Velečasnom Horvatu ostavljam ovu župu, on je mlad dečko, studirao je u Rimu i vjerujem da će se dobro snaći ovdje u Bregima. Treba mladima dati da dalje vode, a mi stariji ćemo pomagati koliko možemo. Zahvaljujem dragom Bogu za službu i dosadašnje zdravlje, kao i svim župljanima župa u kojima sam boravio. Nisam savršen, pa ako sam koga povrijedio, neka mi oprosti, a ja opraštam svima. Novom nasljedniku želim sve dobro i da dugo ostane u Bregima – rekao je velečasni Koščak.

Branko Horvat do sada je obavljao dužnost kapelana u Lepoglavi i ovo će mu biti prva župa koju će samostalno voditi.

– Glavni cilj ovdje u Bregima bit će mi zajedno sa župljanima stvarati kraljevstvo nebesko. Za sve ostalo otvoren sam apsolutno, bez dvostrane komunikacije između mene i vjernika nema ništa i najprije treba vremena da se upoznamo i da steknemo međusobno povjerenje kroz razne prilike i potrebe. Suradnja je dobra stvar, ali očekujem i povjerenje u vodstvo jednog čovjeka. Tu je jedna dobra stvar. Kad se stekne povjerenje u vodstvo, onda i vodstvo može imati povjerenje u one koji predlažu – veli velečasni Horvat.

Kako kaže velečasni Koščak, do 20 posto Bregovaca ide u crkvu, a velečasni Horvat zaključio je da je to jako dobar prosjek. – Inače je prosjek puno manji, općenito u cijelom svijetu. U Europi je prosjek do 11 posto tako da me veseli ovaj podatak. Ipak, svaka je župa različita i u svakoj se treba prilagođavati prema mogućnostima i potrebi, ali mislim da je ovo jako dobar temelj na kojem možemo graditi dalje. Mislim da prvenstveno treba krenuti od djece, naći način kako ih zainteresirati za vjeru, izvan onih okvira koji se moraju poštovati kako bi se obavljali sakramenti, tako da i nakon svete potvrde i dalje sudjeluju u životu župe – zaključio je velečasni Horvat.

FOTO Dubravko Vutuc

  • Podijeli na društvenim mrežama
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
  • Najnovije vijesti

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati.
Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. Pravila privatnosti