Omiljeno izletište Trakošćan ostaje bez prepoznatljivog jezera

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Kako izvještava HRT, Trakošćan, to omiljeno izletište, među ostalima i brojnih Podravaca i Prigorci, ostaje bez jezera.

Trakošćan i trakošćansko jezero IZVOR: https://croatia.hr

No, na svu sreću, nije riječ o nekom hiru ili grubom ekocidu, već se radi o sustavno pripremanom izmuljavanju koje je posljednji puta obavljeno prije 61 godinu, daleke 1960. godine.

Kako izvještava HRT, riblji će fond biti preseljen u ribnjake u blizini Bjelovara, a kroz desetak dana će krenuti ispuštanje vode iz jezera. To će trajati dva mjeseca, a nakon toga slijedi detaljno i sustavno izmuljavanje kojemu je cilj spasiti jezero od propadanja i do kraja pretvaranja u močvaru.

Dvorac Trakošćan s jezerom IZVOR: en.wikipedia

Kako navodi novinar HRT-a Ivica Grudiček, čistit će se i dno jezera, a pripreme i istraživanje samih radova traju 15 godina. Država će preko Hrvatskih voda uložiti u čišćenje 15 milijuna kuna. Radovi bi trebali završiti na proljeće sljedeće godine kada će ponovno taj biser Hrvatskog zagorja i jezero koje se prostire na čak 17 hektara, ponovno zasjati punim sjajem, ali bez 200.000 kubnih metara mulja.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI