Omiljeno piće nije idealno: Kava je dobar stimulans, ali za zube…

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Da je kava omiljeno piće među pacijentima koji bez nje ne mogu započeti dan, a kamoli učinkovito obavljati radne zadatke, liječnici vide svaki dan. Ako volite kavu, onda znate kakav učinak ima.

U tiskanom izdanju Podravskog lista svaki tjedan možete pročitati brojne zdravstvene savjete i teme poput ove…

Istina, kava je doista dobar stimulans u trenucima kada nemate energije, no ljudi nisu ni svjesni da puno kave koja se konzumira tijekom dana može naškoditi zubima. Kava sadrži tanin koji svojim spojevima boji zube.

Kada se ti spojevi zalijepe, mogu ostaviti neželjene žute mrlje na zubima koji se s vremenom sve teže skidaju. Ljudi koji izbjeljuju zube moraju biti svjesni da ne mogu imati dugoročno blistave i bijele zube ako popiju po nekoliko šalica kave na dan. Kava sadrži kofein koji može uzrokovati oštećenja cakline. Ako se caklina troši, vaši zubi mogu postati osjetljiviji i skloniji oštećenjima. Caklina sadrži mikroskopske pukotine kroz koja obojena pića mogu ući i ako potrebne mjere nisu poduzete, može uzrokovati trajno obojenje zubi. Kofein smanjuje lučenje sline, na taj način isušuje usta i što je više pijemo, imamo više problema s neugodnim zadahom iz usta.

Kava može biti dobra za vaše zdravlje, ali šećer koji stavljate u kavu može naškoditi vašem zdravlju i zubima. Možda vam se čini da ne dodajete puno šećera, ali malo po malo se zbraja. Neka istraživanja su dokazala da određena zrna kave imaju antibakterijsko djelovanje. Otkrili su da kava aktivno razbija bakterijski biofilm, koji je najveći uzročnik karijesa. Ako se pije jaka, crna kava, umjereno bez dodavanja šećera, ona može pomoći u održavanju zdravlja zubi. Nažalost, većina ljudi će dodati šećer, vrhnje ili mlijeko u kavu da ima bolji okus, a to može uzrokovati karijes.

Kako zaštititi zube?

1. Koristite slamku koja može spriječiti da spojevi koji boje zube dođu u direktan doticaj sa zubima. To će spriječiti pigmentacije i mrlje na zubima.

2. Izbacite šećer i razna vrhnja za kavu koja koristite tako da polako smanjujete doze koje stavljate u svaku šalicu.

3. Dodajte mlijeko u kavu – preporučam bademovo, kokosovo ili sojino mlijeko. Razrijeđena kava s mlijekom manje će bojiti zube, a i okus će biti bolji ako izbacite šećer.

4. Pijte vodu dok pijete svoju kavu – voda će isprati kavu i spojeve tanina koji boje zube. To će skratiti kontakt kave na zubima.

5. Pijte kavu u određeno doba dana, ujutro ili pod pauzom, radije nego konzumirati tijekom cijelog dana konstantno. Kada završite s kavom, možete isprati zube vodicom za usta ili oprati zube i na taj način ukloniti žuti pigment koji ostaje na vašim zubima, savjetuje stomatologinja Kristina Horvat. (pl)

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI