OMOGUĆAVAJU MIROVINSKI FONDOVI: Prinosi na mirovinsku štednju mogu biti pozitivni i negativni. Gospodin Fin zna zašto ne treba brinuti!

Mirovinski fondovi kategorije A od početka rada do kraja listopada 2020. ostvarili su prosječne godišnje prinose za svoje članove od 6,29%. Mirovinski fondovi kategorije B ostvarili su prosječne godišnje prinose od 5,34%, dok su mirovinski fondovi kategorije C od početka rada do kraja listopada 2020. ostvarili prosječne godišnje prinose od 5,20% (Hanfa, listopad 2020). U ovom trenutku na osobnim računima više od dva milijuna članova obveznih mirovinskih fondova nalazi se čak 40 milijardi kuna više od onog što su uplatili od 2002. godine u drugi mirovinski stup. 

RAZGOVARAJTE NA VIBERU S GOSPODINOM FINOM I SAZNAJTE KAKO DO 750 KUNA POTICAJA! KLIKNITE OVDJE

Gospodin Fin, prvi virtualni financijski pomoćnik mirovinskih fondova, otkriva da prinos ili zarada ovisi o investicijskoj strategiji mirovinskog društva te o trenutnoj tržišnoj vrijednosti, odnosno cijenama dionica, obveznica i ostalih vrijednosnih papira u koje je investirana mirovinska štednja članova fonda. U krizama kao što je aktualna može se dogoditi da je prinos fonda negativan i u tom slučaju članovi fonda ne ostvaruju zaradu. No, budući da je riječ o dugoročnim investicijama prinose treba gledati na dulji rok. Jeste li znali da su obvezni mirovinski fondovi investirali vaš novac u neke od globalnih top kompanija kao što su su Amazon, The Walt Disney Company i Microsoft?

Andrijana Mušura Gabor, osnivačica laboratorija za bihevioralnu i eksperimentalnu ekonomiju na ZŠEM-u, koja je među prvima u Hrvatskoj doktorirala u području ekonomske psihologije, ističe kako smo svi svjesni da je budućnost neizvjesna i koliko god je htjeli kontrolirati, sa sobom nosi određene rizike. 

‘Uvijek postoji rizik od gubitka posla, redovnih primanja ili situacije koje osobno ne možemo kontrolirati kao što su ekonomske krize i recesije. Kako se s tim nosimo je individualno, no većini nas stvara otpor i strah. Kako bi uspješno upravljali rizikom, fondovi ulažu u financijske proizvode na duže vremensko razdoblje te svoje prinose mjere na razini od šest godina. Kod dugoročnih investicija, ovaj pristup ublažava oscilacije u prinosima, kao i efekte ekonomskih kriza, koje su sastavni dio ekonomskog ciklusa. To nam ne smije stvarati stres budući da su prinosi sve tri kategorije fonda na razini od šest godina (2014. – 2020.) pozitivni, što znači da pozitivni prinosi prevladavaju. Mirovinski fondovi brinu i o zaštiti u slučaju osobnih rizika, kao što su gubitak posla i primanja te nemogućnost podmirivanja vlastitih dugova. I dok mirovinski fondovi upravljaju rizikom kako bi nam osigurali sigurna primanja u doba mirovine, mi se možemo posvetiti aktivnostima koje nam nose samo pozitivne rizike!’, poručuje Andrijana Mušura Gabor. 

RAZGOVARAJTE NA VIBERU S GOSPODINOM FINOM I SAZNAJTE KAKO DO 750 KUNA POTICAJA! KLIKNITE OVDJE

Sve ove, ali i ostale korisne informacije o drugom i trećem mirovinskom stupu te kako napraviti dobar plan za mirovinu pratite na digitalnoj platformi umfo.hr. Udruga društava za upravljanje mirovinskim fondovima i mirovinskih osiguravajućih društava predstavlja vam interaktivni, omnichannel serijal ‘Think Fin: Financije za svakoga’. Dio je to projekta jačanja financijske pismenosti koji provodi UMFO. Donosimo analize vodećih hrvatskih ekonomista, financijskih i bihevioralnih stručnjaka koji će vam približiti trendove i ponuditi relevantna objašnjenja za planiranje boljih umirovljeničkih dana, a uz prvog hrvatskog virtualnog financijskog pomoćnika Gospodina Fina na Viberu možete dobiti i dodatne, personalizirane informacije!

Upoznajte Gospodina Fina na Viberu i saznajte kako napraviti dobar plan za mirovinu!

Koliki udio imovine svojih članova mirovinski fondovi A, B i C kategorije mogu investirati u dionice ili obveznice doznajte odmah u razgovoru s Gospodinom Finom, prvim virtualnim financijskim pomoćnikom mirovinskih fondova. Gospodin Fin daje korisne informacije o drugom i trećem mirovinskom stupu te vam pomaže štedjeti za mirovinu. Nastao je u partnerstvu mirovinskih fondova s vodećom hrvatskom IT tvrtkom Infobip i u suradnji s bihevioralnom stručnjakinjom sa ZŠEM-a dr.sc. Andrijanom Mušurom Gabor. ‘Tehnološka revolucija pokrenuta pojavom tehnologija kao što su ‘cloud’ i ‘mobile computing’, ‘big data analytics’ i  ‘machine learning’ otvara potpuno nove servise i mogućnosti koje države na svim razinama mogu pružiti svojim građanima. Ove tehnologije odavno nisu rezervirane samo za Fortune 500 kompanije i građani s pravom očekuju efikasne digitalne servise u raznim područjima života, a jedno od važnijih je upravljanje osobnim financijama. Digitalizacija društva za rezultat treba imati povećanu efikasnost i olakšane procese, a to će u konačnici doprinijeti povećanju zadovoljstva građana. Tehnologija tako donosi značajnu korist zajednici i cijelom društvu’, poručuju iz Infobipa. S Gospodinom Finom možete odmah razgovarati na Viberu!

PRISLONI KAMERU MOBITELA I SKENIRAJ QR KOD ILI KLIKNI OVDJE I ZAPOČNI RAZGOVOR S GOSPODINOM FINOM!

Dobro je znati! 

Aktivno birajte obvezne mirovinske fondove kako biste maksimizirali svoje mirovinsko ulaganje sukladno svojoj preferiranoj ulagačkoj strategiji i godinama života. Odabrati odnosno promijeniti fond i kategoriju fonda možete na šalteru Regosa u poslovnicama FINA-e. Kategoriju A, B ili C obveznog mirovinskog fonda možete promijeniti jednom godišnje i to samo unutar istog mirovinskog društva te samo u kalendarskom mjesecu u kojemu ste rođeni. U mirovinski fond kojim upravlja drugo mirovinsko društvo možete prijeći ako je od prethodne promjene mirovinskog fonda prošlo više od 14 dana. Ako fond mijenjate tijekom prve tri godine članstva u inicijalnom fondu, platit ćete izlaznu naknadu. Hanfa 

Prilog je napravljen u skladu s najvišim profesionalnim standardima u suradnji s Udrugom društava za upravljanje mirovinskim fondovima i mirovinskih osiguravajućih društava.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI