Petero oboljelih od krpeljne upale mozga u bolnicu došlo iz istoga kraja. Ni infektolozi ne znaju zašto je baš tamo bilo toliko zaraženih

Svi oboljeli od meningoencefalitisa stariji su ljudi, oko 60 godina, umirovljenici i poljoprivrednici


Autor: podravski.hr — 05.09.2018. / 15:21 Aktualno

Odjel za infektivne bolesti koprivničke bolnice

Petero oboljelih od krpeljnog meningoencefalitisa, opasne upale mozga, i 18 zaraženih boreliozom – rezime je ovogodišnje sezone krpelja prema podacima županijskog Zavoda za javno zdravstvo. No, oboljeli se mogu pojaviti još u rujnu te nešto rjeđe u listopadu, ističe dr. Maja Blažeković iz Zavoda.
Moglo bi se reći i da je ovo bila križevačka godina kada se promatra gdje je bilo najviše oboljelih, no djelomično i đurđevačka jer na tom području nije zabilježen niti jedan slučaj, što se ne pamti već dugo vremena. Zašto se to ove godine dogodilo, ne može protumačiti ni struka, no budući da je naša županija endemsko područje krpeljnih bolesti, ističe dr. Blažeković, sve je moguće i ništa nas ne smije iznenaditi.
U Koprivnici, srećom, tek pet borelioznih, a u Križevcima 13 uz pet oboljelih od meningitisa. Svi oboljeli od meningoencefalitisa stariji su ljudi, oko 60 godina, umirovljenici i poljoprivrednici, i uspješno su izliječeni u koprivničkoj bolnici.
Dr. Blažeković posebno je istaknula kako se ubodi krpelja svake godine javljaju sve ranije, već u veljači, te kako bi se svi trebali cijepiti u zimskom periodu, s dvije doze. Cjepivo pruža sigurnu zaštitu od meningitisa.
Cijena cjepiva za djecu do 16 godina starosti iznosi 157,60 kuna, a za starije od 16 godina 173,35 kuna i ono se preporučuje osobama koje zbog prirode posla borave u prirodi (šumari, šumski radnici, vojnici, vatrogasci i drugi) kao i osobama koje u prirodi borave tek povremeno (izletnici, planinari, lovci). Cijepljenje se provodi u tri doze, no već određeno vrijeme nakon druge doze postoji zadovoljavajuća zaštita (u 97 posto cijepljenih osoba). Ne cijepi se nakon ugriza krpelja, ističu epidemiolozi. (mi)
FOTO: ARHIVA