PAZITE SE OPASNE BILJKE Četvero djece otrovalo se bobicama ukrasne živice koje ima na svakom koraku!

Lovor-višnja sve popularnija je biljka koja se koristi i kao prirodna ograda, tj. živica. To je zimzeleni grm okruglastih plodova koji sazrijevaju upravo u ovo vrijeme


Autor: podravski.hr — 25.08.2018. / 15:53 Aktualno

Bobice lovor-višnje u Koprivnici koje su djeca pojela

Koprivnička pedijatrica dr. Zorka Valentić imala je u nekoliko dana čak četiri slučaja trovanja djece ukrasnom biljkom lovor-višnja! Na sreću, svi su dobro, a tek je jedno dijete bilo na obradi na Odjelu pedijatrije koprivničke Opće bolnice, no i ono je pušteno kući.
Ova sve popularnija biljka i njeni primamljivi bobičasti plodovi mogu biti izrazito opasni ako ih dijete stavi u usta, upozoravaju liječnici. Pojedini su građani išli tako daleko da su od njih čak radili i pekmeze i time se hvalili na društvenim mrežama, no liječnici to nikako ne preporučaju.
Vrlo je važno, napominje dr. Zorka Valentić, da roditelji paze na djecu kojoj plodovi mogu izgledati jestivo i da vrlo brzo reagiraju ako vide kakve sumnjive simptome. Ukoliko se zakasni, dijete mora na ispiranje želuca ili u najgorem slučaju ostati u bolnici kako bi mu se pratilo stanje.
– Ako se reagira unutar četiri sata, ne bi trebalo biti problema, no ako se zakasni, toksini mogu imati produženo djelovanje na dječji organizam, a svako dijete onda reagira drukčije – ističe dr. Valentić koja navodi i kako je imala ranije slučajeve trovanja drugim ukrasnim biljkama poput adama.
– I obična đurđica je opasna i kardiotoksična – navodi koprivnička pedijatrica, dok stručnjaci navode i ostale sobne i dvorišne biljke poput grmolikog vibrinuma, kaline, tise, oleandera, božikovine.
Dr. Silvana Marković s Odjela pedijatrije koprivničke Opće bolnice potvrđuje kako su imali jedan slučaj u kojem se sumnjalo na trovanje bobicama lovor-višnje. No, kako je klinička slika djeteta bila uredna, nije bilo potrebe za daljnjim analizama i hospitalizacijom.
Lovor-višnja sve popularnija je biljka koja se koristi i kao prirodna ograda, tj. živica. To je zimzeleni grm okruglastih plodova koji sazrijevaju upravo u ovo vrijeme. Čak i svježi listovi, ako ih stavite u usta, mogu izazvati slična trovanja poput cijanovodične kiseline. (ib)

Živica lovor-višnje kod obiteljske kuće u Koprivnici (nije u vezi s ovim tekstom)

FOTO: DUBRAVKO VUTUC