Opasna bolest u našem kraju: Ove godine već 15 oboljelih, dvostruko više nego prošle

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Stariji muškarac iz Prekodravlja najnovija je „žrtva“ tuberkuloze, doznali smo od člana obitelji čovjeka koji je čak 15. registrirana osoba oboljela od te bolesti u našoj županiji ove godine.

Kažemo čak, jer prijašnjih je godina u županiji bilježeno samo osam do devet oboljelih, po čemu smo bili i ispod državnog prosjeka. Da se radi o ozbiljnoj bolesti, svjedoči podatak da je u zadnjih desetak godina u našoj županiji od tuberkuloze umrlo devet ljudi, a broj zaraženih otprije dvadesetak godina drastično se smanjio sa stotinjak godišnje na desetak.

No, ove godine prvi put nakon dugo vremena prisutan je porast broja tuberkuloznih. Najviše ih je na koprivničkom području, čak osam, četvero živi na križevačkom području, a dvoje na đurđevačkom.

Prema riječima epidemiologinje dr. Maje Blažeković, teško je reći što je uzrok tom porastu.

– To može biti slabiji imunitet, lošiji životni standard i slično. Ipak, porast zasad nije zabrinjavajući – rekla je ona.

Iskustvo je pokazalo da uglavnom obolijevaju ljudi i inače narušena zdravlja, lošijih socijalnih prilika, često i alkoholičari, osobe kojima je druga bolest uništila imunitet pa se tuberkuloza aktivira i često bude uzrok smrti. No, oboljeti može svaki čovjek, bez obzira na socijalni status i prehranu i bolest može zahvatiti bilo koji organ u tijelu, iako najčešće zahvaća pluća.

Oboljeli se mjesecima žale na umor, iscrpljenost, noćno znojenje, i u tom periodu strašno smršave, doslovno se posuše, zato se bolest i zove sušica. Kad se pojavi kašalj, to je znak da je bolest već uzela maha.

Povijesno gledajući, u Hrvatskoj je velika epidemija tuberkuloze počela početkom 19. stoljeća, stotinu godina kasnije nego u razvijenim zemljama, gdje se njezino širenje poklapa s industrijalizacijom i seljenjem stanovništva u velike gradove. Tako je 1955. godine u Hrvatskoj bilo registrirano 20.000 novooboljelih. Od tada taj broj stalno pada, s malom stagnacijom tijekom Domovinskog rata, da bismo se današnjim stopama približili razvijenim zemljama.

Međutim, kako svaki bolesnik u prosjeku zarazi 10-15 svojih kontakata godišnje, iznimno je važno pravovremeno posumnjati i potvrditi bolest da bi se spriječilo širenje infekcije. Stoga svi članovi obitelji oboljelog moraju proći pretrage kako bi se utvrdilo jesu li se zarazili. Isto tako, kažu liječnici, epidemiološki je značajno da kod nas još ima stanovnika koji su u svojoj mladosti bili izloženi visokom riziku infekcije pa oni predstavljaju potencijalni izvor zaraze.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Položili vijence za poginule branitelje

U povodu obilježavanja godišnjice početka operacije Orkan te blagdana Svih svetih i Dušnog dana, kod Spomenika hrvatskoj slobodi u Koprivnici položeni su vijenci i zapaljene

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI