OPASNA INFEKCIJA Javlja se u ove dane, od nje najčešće obole poljodjelci i ribolovci, četvero je umrlo

Najčešće se radi o profesionalnom oboljenju osoba koje su izložene zaraženoj vodi zbog prirode svog posla


Autor: podravski.hr — 09.09.2018. / 14:47 Aktualno

Ilustracija/Hitna je intervenirala, ali nije bilo spasa

Od ove je bolesti u protekle 24 godine u našoj županiji oboljelo gotovo 150 ljudi, a četvero ih je umrlo.

Riječ je o leptospirozi, bakterijskoj infekciji od koje obolijevaju i životinje i ljudi. Uzrokuje je bakterija iz roda Leptospira i rasprostranjena je u cijelom svijetu. Kod ljudi uzrokuje širok spektar simptoma, ali može proteći i bez znakova bolesti.

Prema riječima dr. Danijele Pinter iz županijskog Zavoda za javno zdravstvo, najveći broj oboljelih, i to uglavnom muškaraca srednje i starije dobi, jer je ta populacija češće i izložena, zabilježi se od kolovoza do listopada, a u godinama kada imamo veće poplave u pravilu slijedi više oboljelih od leptospiroze.

Najčešće se radi o profesionalnom oboljenju osoba koje su izložene zaraženoj vodi zbog prirode svog posla – poljodjelci, rudari, ribolovci, veterinari, vojnici, radnici u klaonicama – ili je riječ o rekreativcima poput kupača, kampera i sportaša.

Zaraza nastaje direktnim ili indirektnim dodirom sa zaraženim domaćim ili divljim životinjama, među kojima su divlji glodavci najopasniji jer predstavljaju rezervoar leptospira.

Bakterija leptospira obično ulazi u organizam preko posjekotina i ogrebotina na koži, a nekad i kroz sluznicu usta, nosa ili očiju. Obolijevaju osobe koje su izložene površinskim, mirnim i stajaćim vodama poput bara, jezera, mirnih rukavaca rijeka, kanala ili potoka, koje su zagađene urinom domaćih i divljih životinja kao što su štakori, svinje, goveda, psi, rakuni, srne, jeleni, lisice, ovce, konji, psi i mačke.

Poplave – idealne za pojavu bolesti

Vodu zagade bolesne životinje koje najčešće nemaju nikakve simptome i znakove bolesti. Leptospiroze u površinskim vodama mogu preživjeti po nekoliko tjedana. Sušenje ih brzo uništava. Temperatura od 50 stupnjeva Celzijevih uništava ih tijekom deset do 60 minuta, a na 60 stupnjeva Celzijevih ugibaju već za deset sekundi.

Inkubacija se kreće od dva do 20 dana. Leptospire uzrokuju promjene na sitnim krvnim žilama, stanicama jetre i bubrega, gdje se i odvija patološki proces. Simptomi koji se mogu javiti su visoka temperatura, glavobolja, bolovi u trbuhu, bolovi u mišićima, povraćanje, žutilo kože, proljev ili osip. Kod neliječenih bolesnika može doći do oštećenja bubrega, upale moždanih ovojnica (meningitisa), oštećenja jetre i respiratornih poremećaja. U težim slučajevima moguć je i smrtni ishod.

Zaraza može nastati i konzumiranjem hrane kontaminirane urinom zaraženih životinja, najčešće glodavaca.

Prevencija uključuje izbjegavanje kupanja u potencijalno zagađenim vodama te zaštitu posjekotina i ogrebotina zavojem prije nego se dođe u kontakt sa zemljom, blatom ili vodom koji bi mogli biti zagađeni leptospirozom.

Također, prilikom rada u vrtu ili štali valja nositi rukavice i čizme, ne davati psima da jedu nekuhane životinjske iznutrice, a važno je i higijensko držanje domaćih životinja te dezinfekcija prostorija u kojima borave i uništavanje glodavaca. (mi)
FOTO: