OPASNA ZARAZA Pogađa obitelji i vrtićarce, a može se lako spriječiti

Stariji, trudnice i djeca, ali i odrasli, mogu dehidrirati zbog snažnog proljeva, pa je potrebno potražiti liječničku pomoć


Autor: podravski.hr — 08.04.2018. / 16:08 Aktualno

Topliji dani su pred nama, kao i opasnost od zaraze

Među tipične bolesti koje se povezuju s toplijim vremenom ubraja se salmoneloza. To je bakterijska bolest, a izaziva je bakterija koja živi u crijevima svih kralježnjaka. Otporna je na štetne utjecaje okoline te može jako dugo preživjeti izvan organizma domaćina – u vodi i zemlji, kamo dolazi životinjskim ili ljudskim izmetom.

Zaraziti se može baš svatko, a tijek bolesti može biti bez simptoma, može biti riječ o blažem oboljenju (grčevi u trbuhu) te težem, koje uključuje jake grčeve u trbuhu, proljev, malaksalost i povišenu temperaturu. Mučnina i povraćanje rijetko se javljaju, kaže dr. Danijela Pinter iz županijskog Zavoda za javno zdravstvo, koja pedantno prati statistiku broja zaraženih u zadnje 24 godine. A podaci govore kako se broj zaraženih kreće od 300-tinjak, koliko je bilo 2001. i 2002. godine, do 70-80, koliko se bilježi zadnjih nekoliko godina. U tom periodu dvije su osobe i umrle.

Među oboljelima nešto su češće žene (60:40) i djeca predškolskog uzrasta.

– Moje je mišljenje da je to posljedica toga što će se žene prije javiti liječniku kod proljeva odnosno roditelji dovesti malu djecu – kaže dr. Pinter.

Kliconoše nalaze aktivnim traženjem među bliskim kontaktima oboljelih osoba odnosno kod pregleda za sanitarnu knjižicu. Što se tiče epidemija, prema podacima Zavoda, uglavnom se radi o obiteljskim epidemijama, kojih imaju tri do četiri godišnje s u prosjeku pet do deset zahvaćenih osoba. Lani i 2014. godine imali su i po jednu epidemiju salmoneloze u dječjem vrtiću. (mi)

Više o ovoj bolesti kao i načinima kako je spriječiti pročitajte u tiskanom izdanju Podravskog lista u posebnom prilogu Zdravlje

FOTO: ARHIVA