OPASNOST VREBA Pazite na lampice i ukrase u svom domu, a posebno provjerite jednu stvar…

Upozorio je na opasnost od požara dimnjaka koji su relativno česti u ovo doba godine


Autor: podravski.hr — 26.12.2018. / 8:50 Crna kronika

Ilustracija / Vatrogasci i tijekom blagdana imaju pune ruke posla

Iako je božićno ukrašavanje kuglicama i lampicama završilo, opasnost koja vreba sad je i više nego aktualna. Vrlo je važno voditi računa o sigurnosti i ispravnosti lampica, a kako bi se izbjegle eventualne nezgode, koprivnički profesionalni vatrogasci imaju nekoliko praktičnih savjeta.

– Potrebno je pregledati da lampicama nisu oštećene žice, odnosno da nije oštećena izolacija i da nisu potrgana grla i žaruljice lampica. Svako i najmanje oštećenje može dovesti do iskrenja i kratkog spoja i izazvati neželjene posljedice – rekao je Marijan Kicivoj, zapovjednik JVP-a Koprivnica.

Kako kaže, važno je izbjegavati stavljanje ukrasa preko zavjesa i ostalih lako zapaljivih materijala te voditi računa o ispravnosti produžnih kablova i broj priključenih trošila na jedan kabel. Bitno je i provjeravati zagrijanost kabela, a ako se kabel ili utičnica pregriju, važno ih je odmah isključiti.

– Sve ukrasne lampice u kući i vanjskom prostoru obavezno isključite kad niste doma, a posebno prije spavanja. Svijeće držite na podlogama koje nisu lako zapaljive i ne ostavljajte ih da gore bez nadzora – kazao je Kicivoj i dodao da prošle godine nisu zabilježili požar izazvan božićnim lampicama ili svijećama, ali su u prošlih desetak godina zabilježili nekoliko takvih požara koji su završili i s većom materijalnom štetom.

Marijan Kicivoj

Također skreće pozornost na sigurno korištenje pirotehničkih sredstava, a treba voditi računa da djeca i maloljetne osobe to nikada ne rade bez nadzora roditelja.

– Prilikom izvođenja vatrometa uvijek vodite računa da ono što pošaljete u zrak na kraju ipak pada na zemlju, nekad i nedovoljno ohlađeno. Stoga pirotehniku usmjeravajte prema prostorima u kojima nema objekata i lakozapaljivih materijala – objasnio je Kicivoj.

Upozorio je na opasnost od požara dimnjaka koji su relativno česti u ovo doba godine.

– Osnovna je prevencija imati dobro izveden i čvrst dimnjak, kao i redovito čišćenje i održavanje dimnjačara. Nakon sezone grijanja dobro je pažljivo prekontrolirati dimnjak i sanirati sva moguća oštećenja i napuknuća. U slučaju požara, dimnjak nikako ne gasiti vodom, već samo prahom. Obavezno pozovite vatrogasce, a do dolaska vatrogasaca zatvorite sve dovode zraka na peći i kontrolirajte okolinu dimnjaka i peći. Dimnjak je moguće hladiti vodom, ali samo izvana, nikako iznutra – objasnio je Kicivoj te dodao kako su ove godine imali 11 požara dimnjaka, što je znatno manje nego proteklih godina.

Kako kaže, prilikom svakog požara odmah pozovite vatrogasce, a do njihovog dolaska pokušati sami pogasiti požar sredstvima koje vam stoje na raspolaganju, ali vodite računa da ne ugrozite svoj ili tuđi život. Obavezno isključite struju, plin i izvedite sve ukućane na sigurno.

– Slobodno zovite vatrogasce kad god su vaši životi i imovina u opasnosti jer te vrste intervencija ne naplaćujemo, što ponekad zna biti bojazan kod građana – zaključio je Kicivoj. (sm)

FOTO: Ilustracija