Općina isplaćivala 20.000 kn za novorođeno dijete. Odluku ukinuli, ali obveza ostala, smatra Sud

Postane li presuda pravomoćna, moglo bi doći do vala tužbi protiv Općine


Autor: podravski.hr — 12.03.2018. / 14:21 Aktualno

Centralna plinska stanica INA-e u Molvama

Općina Molve kod Đurđevca ipak će morati platiti oko 7600 kuna duga obitelji za novorođeno dijete i subvenciju za termofasadu, nepravomoćno je presudio Općinski sud u Koprivnici.
Obitelj je odlučila tužiti Općinu jer im je bila odobrena pomoć za rođenje djeteta od 20.000 kuna, a iznos je trebao biti isplaćen u tri rate. No, plaćen je samo dio novčane pomoći. Također, Općina se bila obvezala isplatiti i oko 15.000 kuna subvencije za termofasadu na kući, ali i tu je ostala dužna.
Općina u odgovoru na tužbu nije osporila da je obitelji odobreno pravo na subvenciju povećanja toplinske zaštite, pomoć za novorođeno dijete i pomoć za radne bilježnice. No, općinske vlasti pritom podsjećaju da su u međuvremenu, zbog lošeg financijskog stanja u općinskom proračunu, po kućanstvu ograničili ukupan iznos potpora i subvencija na 10.000 kuna. S druge strane, priznaju da su dužni dio novca, ali ne mogu ispoštovati prijašnje dogovorene rokove plaćanja, i to zbog “izvanrednih vanjskih događaja nastalih nakon odobrenja pomoći tužitelju zbog pada prihoda općinskog proračuna”.
Općinski sud u Koprivnici nije imao razumijevanja za takva stajališta. Kažu da “opći akt ne može imati povratno djelovanje, pa se samim time ne mogu novim općim aktom ukidati stečena prava koja su priznata prethodnim odlukama”.
– Promjena financijskog stanja Općine ili eventualna nemogućnost ispunjenja preuzete obveze isplate novčanih sredstava nije relevantna za odluku u ovom postupku jer je Općina preuzela obvezu kad se njezin proračun redovito punio i na osnovi takvog punjenja je i donio odluku kojom se daje pomoć i potpora – zaključili su u Općinskom sudu.
Općina Molve, na čijem je području najveće plinsko polje u Hrvatskoj, došla je u velike probleme zbog drastičnog pada prihoda od rente koju im je isplaćivala INA. Zato je i mnoge financijske obveze koje su općinske vlasti ranije bile preuzele danas teško ispuniti. Postane li ova presuda pravomoćna, moglo bi doći do vala tužbi protiv Općine Molve jer su i mnoge druge obitelji u međuvremenu zakinute za različite novčane potpore. (rm)
FOTO: ARHIVA