Općina Novigrad Podravski ostvaruje zacrtane ciljeve: konsolidirali smo općinske financije i realizirali brojne projekte

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Nije bilo jednostavno u dvije godine popraviti i pokrenuti stagnaciju uzrokovanu lagodnim i neodgovornim desetogodišnjim poslovanjem, ali danas sa sigurnošću možemo reći da se, konačno, nakon dužeg razdoblja zaostajanja i propadanja, situacija u našoj općini bitno popravila – kaže Zdravko Brljek – Brčo

Aktualna vlast u Općini Novigrad Podravskim u ovom je mandatu uspjela konsolidirati općinske financije i realizirati brojne projekte kojima je poboljšana kvaliteta života svih mještana. Prvi put nakon 20 godina Općina više nije kreditno zadužena, niti ima dospjelih, a nepodmirenih obveza.

– Kad smo preuzeli vlast, dug Općine iznosio je 4,7 milijuna kuna. Nije bilo jednostavno u dvije godine popraviti i pokrenuti stagnaciju uzrokovanu lagodnim i neodgovornim desetogodišnjim poslovanjem, ali danas sa sigurnošću možemo reći da se, konačno, nakon dužeg razdoblja zaostajanja i propadanja, situacija u našoj općini bitno popravila. Paralelno s otplatom dugova i kredita, uspjeli smo redovito i bez kašnjenja podmirivati troškove redovitog poslovanja našeg dječjeg vrtića, potrošnje i održavanja javne rasvjete, održavanje nerazvrstanih cesta, naknade za novorođeno dijete, rad i funkcioniranje udruga i društava, studentske kredite, kao i sufinanciranje poljoprivrede. Unatoč smanjenju prihoda zbog gospodarske situacije uzrokovane koronavirusom, redovito i na vrijeme plaćamo sve obavljene radove te svu isporučenu robu i usluge – ističe Zdravko Brljek – Brčo, načelnik Općine Novigrad Podravski.

U uređenje dvorane za zabavu, kazalište, film i konferencije uložen je 1,2 milijun kuna

Uz konsolidaciju financijskog poslovanja, aktualna općinska vlast nastavila je provoditi i poboljšala je tri naslijeđena projekta te pokrenula desetak novih, javljala se doslovno na sve europske i nacionalne natječaje, pa je uz europski i državni novac i uz odgovorno baratanje općinskim sredstvima Općina stigla na sam županijski vrh po rezultatima realizacije konkretnih i vidljivih poslova.

– Izgrađeno je reciklažno dvorište, pješačka staza u Koprivničkoj ulici, energetski je obnovljena zgrada Dječjeg vrtića Fijolica u kojoj smo uredili i unutrašnjost te postavili nova igrala na igralište, uredili smo dječje igralište u parku Pod lipama, ulagali u obnovu društvenih domova te asfaltiranje nerazvrstanih cesta. Na autobusnim stajalištima uz Podravsku magistralu postavljene su nadstrešnice, a u samom središtu Novigrada Podravskog na platou ispred crkve Rastanka svetih apostola postavljen je informacijski stup s dva ekrana na kojem mještani mogu dobiti sve informacije o aktualnostima u općini. Na šest lokacija postavljene su i kamere za videonadzor radi sprječavanja nastajanja novih divljih odlagališta otpada. Veliku pažnju posvetili smo i rješavanju problematike odvodnje oborinskih voda. Uspjeli smo i zadržati Poštu u našem općinskom središtu kroz koju smo dobili i banku. Poboljšali smo i zdravstvenu uslugu jer smo uspjeli privući mladu liječnicu Doroteu Bardek da preuzme našu zdravstvenu ambulantu – kaže Zdravko Brljek – Brčo.

Jedna od kapitalnih investicija bila je unutarnje uređenje Vatrogasnog doma u Novigradu Podravskom koje je obuhvatilo obnovu zidova, podova, prozora i rasvjete, uređenje pozornice te nabavu potrebnih razglasa i rasvjete za pozornicu. Vrijednost investicije je 1,2 milijuna kuna, od čega je 368.000 sufinancirano iz državnog i županijskog proračuna.

– Konačno imamo pozornicu na kojoj mogu nastupati naši vrtićarci, osnovnoškolci, kulturno-umjetnička društva, ali i profesionalna kazališta. U dogovoru smo s koprivničkim kinom da preko njih organiziramo legalne kinoprojekcije barem jedanput mjesečno jer nam kvaliteta naše kino i audioopreme to omogućava. Upućen je i javni poziv u osmišljavanju imena, odnosno naziva, dvorane pa pozivam sve zainteresirane da se uključe – kaže Zdravko Brljek – Brčo.

Novouređeni prostor u Vatrogasnom domu koristiti će sve udruge, kao i školarci i vrtićarci za svoje priredbe

Zahvaljujući projektu Zaželi i europskom novcu, 49 teže zapošljivih žena, od kojih je deset s područja općine, tijekom dvije godine primalo je plaću i povećalo radni staž. Projektom se puno pomoglo i krajnjim korisnicima – starijim domaćinstvima, samcima i osobama s invaliditetom koji su, osim pomoći u kući, dobivali mjesečne sanitarne potrepštine.

– U roku pet dana od prestanka našeg projekta Zaželi nastavili smo s istim takvim programom pod prijavom Razvojne udruge Ludbreg pa će i dalje deset žena voditi brigu o otprilike istom broju korisnika kao dosad – kaže Zdravko Brljek – Brčo. 

Zahvaljujući projektu Zaželi i europskom novcu, zaposleni je deset teže zapošljivih žena s područja općine

U nadolazećem razdoblju u planu je proširenje groblja sveta Klara u Novigradu Podravskom za koje je kupljeno zemljište. U planu je i izgradnja pješačkih staza u Ulici Blaža Mađera i južnoj strani Koprivničke ulice, gradnja sustava za odvodnju sanitarnih voda u Vlaislavu i Borovljanima, rješavanje odvodnje oborinskih voda u Trnovcu te daljnje uređenje vinogradarskih putova u predjelima Triokraljski i Miholjanski breg. Na području Javorovca plan je urediti šumsku poučno-edukativnu stazu. Dionica staze bit će duga 1250 metara, a uz čišćenje i uređenje šumskih putova, predviđeno je i postavljanje stajališta za edukaciju i odmor, kućica za ptice, hotela za kukce te informativnih tabli i edukativnih točaka.

– Staza će imati i tri drvena pješačka mosta te drvenu promatračnicu za ptice. Za financiranje cjelokupnih troškova realizacije, koji se procjenjuju na 700.000 kuna, Općina je prijavila projekt na fond Europske unije. Uređenje staze obogatit će i turističku ponudu, a dodatna atrakcija bit će i vojni bunker koji se nalazi neposredno uz stazu. Bunker ukopan u brdo sastoji se od tri tunela dužine po 80 metara i već sad postoji interes investitora da se iskoristi kao turistička atrakcija. Ono što nas svakako izdvaja od drugih je transparentnost i javno objavljivanje trošenja općinskog novca. Prema dostupnim informacijama još uvijek smo jedna od svega dvije općine u državi koja javno, na svojim internetskim stranicama, objavljuje trošenje proračunskog novca. Jednostavno i bez puno računalnog znanja mogu se vidjeti konkretni općinski financijski podaci, odnosno kada se plaćalo, kome se plaćalo, koji je iznos plaćen i opis razloga plaćanja. O tome redovito pišemo i redovito pozivamo javnost da prati financijsko poslovanje Općine, uz nastojanje da naš primjer postane uobičajena zakonska obveza za sve jedinice lokalne samouprave – zaključio je Zdravko Brljek – Brčo.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI