Općina pomaže: Potporu za stambeno zbrinjavanje iskoristile su 104 mlade obitelji

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Mirko Perok (HDZ) načelnik je Općine Virje već 13 godina, a unatoč uspješnoj realizaciji brojnih projekata i ugledu koji uživa kod svojih sumještana, još nije donio odluku hoće li se i na idućim lokalnim izborima kandidirati za načelnika. Prioriteti su, kaže on, zacrtani projekti i nastavak planiranih ulaganja u komunalnu infrastrukturu. Ovih dana Općina slavi svoj Dan pa je to prilika da se još jednom osvrne na sve realizirane projekte. Virje je u ovoj godini bilo veliko gradilište, a projekti izgradnje tržnice, rekonstrukcije Lugarićeve i Gundulićeve te izgradnja reciklažnog dvorišta pokazali su i uspješnost općinske vlasti u povlačenju europskog i državnog novca.

PL: Što biste izdvojili kao najznačajnija postignuća u svojim načelničkim mandatima?

Prije svega financijsku stabilnost općine, redovito podmirivanje dospjelih obaveza, bilo da je riječ o našim dobavljačima ili potraživanjima naših mještana prema raspisanim programima za sufinanciranje. Realizirali smo i nekoliko velikih infrastrukturnih projekta. Izgrađena je kompletna nova vodovodna mreža u svim naseljima općine, dovršena je izgradnja kanalizacije u Virju zajedno s uređajem za pročišćivanje voda, izgradili smo novu sportsku dvoranu i dječji vrtić, dogradili osnovnu školu za jednosmjenski rad, uredili više ulica. Izgradili smo reciklažno dvorište i novu tržnicu, obnovili društvene domove u Šemovcima i Miholjancu. Izgradili smo i pješačke staze u Šemovcima i Hampovici te dijelom u ulici Mitrovica u Virju. Hampovica je dobila mrtvačnicu, a preko potoka Hotova i Zdelja izgradili smo pješačke mostove. Obnovljene su staze i hortikultura u mjesnom parku Virje.

Zasigurno jedno značajno postignuće, meni posebno bitno, osnivanje je područnog ureda umjetničke škole Fortunat Pintarić i mogućnost da naša djeca osnovnu glazbenu školu pohađaju u Virju.

Mojom inicijativom zajedno s još šest općina uspješno smo osnovali novu Turističku zajednicu područja Središnja Podravina sa sjedištem u Virju koja intenzivno radi na promicanju turizma u svim našim općinama.

Mirko Perok

PL: Koliko je Općina uspješna u povlačenju novca iz fondova Europske unije i državnog proračuna?

Zahvaljujući pripremljenim i realiziranim projektima ostvarili smo rekordni proračun za 2018. godinu od 24 milijuna kuna. U ovoj godini realizirali smo četiri velika projekta, sve uz sufinanciranje iz europskih fondova. To se prije svega odnosi na izgradnju kružnog toka s uređenjem pripadajućih ulica u ukupnom iznosu od pet milijuna kuna, a sufinanciranje iz Europskog poljoprivrednog fonda iznosi 3,5 milijuna kuna. Izgradnja reciklažnog dvorišta je projekt sufinanciran s dva milijuna kuna, za izgradnju nove tržnice od  Ministarstva regionalnog razvoja povukli smo 450.000,00 kuna, a projekt Zaželi – provedi financiran je s 1,3 milijuna kuna i traje sve do kraja iduće godine. Za sanaciju odlagališta otpada Hatačanova vrijednu 15 milijuna kuna povukli smo čak 12,7 milijuna kuna od Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Uz ove projekte sufinanciranje smo ostvarili i za uređenje sportskih prostorija te izgradnju pješačke staze u Ulici Mitrovica u Virju. Kad se ovome dodaju sredstva koja smo ostvarili iz Hrvatskih voda i naše Županije, onda moramo biti itekako zadovoljni jer se ukupni iznos kreće oko 20 milijuna kuna.

PL: Koje projekte planirate realizirati do kraja ovog mandata?

Prioriteti za iduću godinu su rekonstrukcija zgrade u Rusanovoj ulici u hostel, uređenje nekoliko ulica, prije svega Trga Prodavić i Ulice Ante Starčevića te  završetak izgradnje pješačkih staza u ulicama Mitrovica i Novigradska. Tu je i nastavak projekta rekonstrukcije stare škole, prva faza, koja obuhvaća uređenje muzeja, uređenje Trga dr. Franje Tuđmana te energetske obnove Društvenog doma, Doma zdravlja i zgrade stare općine. Namjeravamo izgraditi novo dječje igralište u parku u Virju i obnoviti sva igrališta u ostalim mjestima. Ulagat će se i u rekonstrukciju javne rasvjete i još mnogo manjih projekata vezanih uz svakodnevno poboljšanje životnih uvjeta u općini.

PL: Kakva je situacija s demografskom slikom i što sve Općina čini kako bi zadržala mlade obitelji na svom području?

U ovom trenutku nismo zadovoljni demografskom slikom općine, ali poduzimamo sve da se popravi. Gotovo sve mjere koje provodi Općina preko raznih programa imaju za cilj poboljšanje demografske slike. To se prije svega odnosi na pomoć roditeljima od rođenja djeteta pa sve do kraja školovanja. Naknada kod rođenja djeteta iznosi 3000 kuna, sufinanciramo troškove boravka djece u vrtiću s 1200 kuna mjesečno, pomažemo našoj osnovnoj školi, sufinanciramo prijevoz učenika te stipendiramo učenike i studente. Možda i najbolja mjera pokazala se financijska potpora za pomoć mladim obiteljima kod rješavanja stambenog pitanja. Ova mjera postigla je izvrsne rezultate i od 2017. godine do danas mjeru su koristile 104 mlade obitelji u vrijednosti od oko 1,5 milijun kuna. Nekoliko se obitelji doselilo u našu općinu. Najnoviji primjer je obitelj koja se doselila u Rakitnicu iz Sjeverne Irske, ali nas veseli da je mnogo mladih iz općine kupilo kuće i nisu se odselili. Mjera se nastavlja i u idućoj godini.

PL: Koji su po Vama potencijali za razvoj gospodarstva na području općine i otvaranje novih radnih mjesta?

Potencijali, naravno, postoje prije svega u poljoprivredi, ali i u nekim granama koje su vezane uz poljoprivredu. Proširenjem naših poslovnih zona stvorili smo uvjete za razvoj gospodarstva uz bioenerganu te u zoni za gospodarenjem otpada. Velik potencijal postoji u tvrtki Biovita koja odlično surađuje s našom najvećom prehrambenom kompanijom Podravkom, prije sve uz organizirani otkup proizvoda od naših poljoprivrednika. Potencijal vidim u razvoju malih obrta i tvrtki koje su nastale temeljem programa Hrvatskog zavoda za zapošljavanje iz sredstava samozapošljavanja. Općina poduzetnicima sufinancira kupnju opreme, a mladim poljoprivrednicima kupnju mehanizacije. Kroz turističku zajednicu potičemo i uređenje smještajnih kapaciteta te otvaranje obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava prema turistima, što za njih znači i dodatnu zaradu.

PL: Namjeravate li se kandidirati za načelnika i na idućim izborima?

Nisam još o tome razmišljao i mislim da za odluku ima još dosta vremena. Sad sam fokusiran da u ove nepune dvije godine do isteka ovog mandata učinimo općinu i samo Virje što ljepšim i ugodnijim za život.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI