Općina Sokolovac ispala iz projekta Aglomeracije, ali ipak gradi sustav odvodnje

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

– U naselju Velika Mučna u općini Sokolovac u srijedu su počeli radovi na izgradnji sustava kanalizacije. Općina Sokolovac zbog premalog broja stanovnika i prevelike raštrkanosti svojih naselja, kao i skupoće investicije zbog mnogo potrebnih prepumpnih stanica, nije ušla u projekt aglomeracije koji u većini plaća Europska unija, s općinom Legrad kao jedina općina u županiji.

No, općinski su čelnici svjesni kako se bez ovakve infrastrukture ne može graditi bolja budućnost za mještane, pa su samostalno krenuli u investiciju vrijednu devet milijuna kuna uz pomoć Koprivničkih voda.  Osigurali su 80 posto iznosa preko Hrvatskih voda, a ostatak od 20 posto platit će Općina Sokolovac.  

– Ovo smo dugo čekali i neizmjerno mi je drago što smo uspjeli u suradnji s tvrtkom KC vode pronaći model za pokretanje projekta kojim će se izgraditi vrlo važna komunalna infrastruktura na ovom području. Prva faza radova iznosi oko dva milijuna kuna, a odnosi se na dio mreže i dvije crpne stanice kojima će se pokriti naselje Velika Mučna, a nakon toga će se krenuti i prema Sokolovcu.

Na ovom je potezu najviše kućanstava koja se mogu priključiti na sustav, a važno je napomenuti kako će se mještanima omogućiti besplatan priključak do kuće. Hvala svima koji sudjeluju na projektu i mojim suradnicima, ovo je velik dan za našu općinu – istaknuo je načelnik Bakšaj. Direktor tvrtke KC Vode Zdravko Petras kazao je kako je, unatoč tome što Općina Sokolovac nije ušla u projekt aglomeracije, uspješno iskorištena pripremljena projektna dokumentacija.

Prvotni projekt ipak je podijeljen na dva dijela zbog financiranja, pa se tako prva faza planira dovršiti iduće godine, a onda slijedi druga faza u Sokolovcu, koja je nešto skuplja zbog izgradnje tri prepumpne stanice. No, sve ovisi o priljevu sredstava Hrvatskih voda.

– U prvoj fazi radi se na mreži u dužini 3,4 kilometra s dvije crpne stanice koje su izvedbeno i financijski najzahtjevniji dio projekta. Kanalizacijski sustav će se spajati na sustav grada Koprivnice prema pročistaču otpadnih voda u naselju Herešin, a radovi bi prema projekcijama trebali završiti do kraja iduće godine – dodao je direktor Petras. Otvorenju radova prisustvovao je i župan Darko Koren koji je pohvalio investiciju i obećao pomoć Županije u njenoj realizaciji.

Foto: KCKŽ

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Naša škola nabavlja humanoidnog robota

Zajednica tehničke kulture Đurđevac u suradnji s Gradom i Sveučilištem Sjever prijavila je na natječaj Nacionalne zaklade projekt Đurđevački STEM, a projekt je prošao prvu

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI