Općina Virje kreće u izgradnju bežične mreže za pristup Internetu

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Općina Virje i Pro-Ping Telekom potpisali su ugovor za izgradnju bežične mreže za pristup Internetu. U sklopu projekta WiFi4EU predviđena je nabava opreme i instaliranje bežičnog Interneta s ukupno 13 pristupnih točaka u općini Virje, od čega 8 vanjskih te 5 unutarnjih. Sve pristupne točke imat će otvoren pristup Internetu s brzinama od minimalno 30 Mbit/s.

Inicijativa WiFi4EU programa je potpora Europske komisije za omogućavanje besplatnog pristupa internetu krajnjim korisnicima u unutarnjim i vanjskim javnim površinama, kao što su škole, vrtići, tržnice, knjižnice, javni parkovi i trgovi te slične javne površine.

Ugovor o izgradnji bežične mreže za pristup internetu na području općine Virje, potpisali su Mirko Perok, načelnik općine Virje i Danijel Begović, direktor tvrtke Pro-Ping. Projektom je predviđena izgradnja bežine mrežne infrastrukture u naseljima Virje, Šemovci, Hampovica i Miholjanec.

Pro-Ping Telekom je osnovan 2010. godine jedna je od brzo rastućih komunikacijskih tvrtki na hrvatskom tržištu. Pro-Ping je pružatelj telekomunikacijskih usluga nove generacije baziranog na vlastitoj bežičnoj i optičkoj mrežnoj infrastrukturi. Glavne usluge koje tvrtka nudi su: pristup Internetu, digitalna televizija i telefon. Do sada je tvrtka Pro-Ping potpisala ugovore za izgradnju bežične mreže kroz WiFi4EU projekt s općinama Bukovlje, Suhopolje, Pitomača, Molve, Novigrad Podravski i Kalinovac.

Općina Virje je u rujnu 2019. godine predala prijavu na natječaj Europske unije WiFi4EU za korištenje bespovratnih sredstava u iznosu 15.000 eura za nabavu opreme i instalaciju bežićnog interneta a 31.10.2019. potpisan je Sporazum o dodjeli bespovratnih sredstava u okviru instrumenta za povezivanje Europe (CEF) Program WiFi4EU br. INEA/CEF/WiFi4EU/3-2019/029723-007058.

Po realizaciji projekta bežićnim internetom će biti pokriveno više javnih površina u Virju i to: zgrada općine Virje, društveni dom, knjižnica, dječji vrtić, tržnica, park, sportski tereni i zgrada stare općine. U mjestima Šemovci, Hampovica i Miholjanec bežična mreža bit će dostupna ispred društvenih domova te unutar samog doma u Šemovcima.

Program WiFi4EU izvanredna je prilika da manja mjesta omoguće svojim sumještanima i gostima besplatan pristup Internetu na javnim površinama. Prepoznali smo ovu inicijativu te se prijavili na projekt Europske unije želeći podići kvalitetu života i boravka u našim naseljima. Besplatan Internet bit će dostupan na lokacijama na kojima se najčešće okuplja velik broj ljudi. Za izvođača je u postupku jednostavne nabave izabran Pro-Ping Telekom koji je već radio na ovakvim projektima te imaju iskustva i potrebna znanja u implementaciji ovakvih rješenja – kaže Mirko Perok, načelnik općine Virje.

Sadržaj ove objave isključiva je odgovornost općine Virje

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI