Općine i gradovi olakšavaju roditeljima ususret novoj školskoj godini: Križevci i 16 općina ne pomažu u nabavi radnih materijala učenicima

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Nakon što je potvrđeno da će Ministarstvo obrazovanja i u nadolazećoj školskoj godini financirati nabavu udžbenika za sve učenike osnovnih škola u državi, u pomoć roditeljima u nabavi radnih bilježnica i ostalih materijala priskočile su i mnoge općine i gradovi. Koprivnica je među prvima donijela odluku da će i ove godine na školskim klupama sve osnovnoškolce dočekati besplatne radne bilježnice, a svaki učenik dobit će i komplet bilježnica. Roditelji su ipak dužni kupiti likovne mape te radne materijale za tehničku kulturu te geografiju.

Istu je odluku donio i Đurđevac, koji će pak svojim osnovnoškolcima kupiti i radne bilježnice te sve radne materijale, ali neće bilježnice. Prvašiće pak može razveseliti vijest da će ih na školskim klupama dočekati i nove pernice. Ludbreg će platiti radne bilježnice, a Križevci zasad nisu donijeli nikakvu odluku o sufinanciranju ili financiranju nabave takvih materijala. Na web-stranicama tamošnjih škola dostupan je popis radnih bilježnica i materijala koje roditelji moraju kupiti.

Općina Legrad kupit će sve potrebno za svojih 125 učenika

Što se tiče općina, neke će kupiti sve dopunske materijale učenicima, neke dio, a neke neće ništa. Općina Virje će za sve osnovnoškolce osigurati besplatne bilježnice s virovskim motivima, dok će prvašići dobiti i pernice. Općina Ferdinandovac će, pak, roditeljima osnovnoškolaca isplatiti po 300 kuna za nabavu radnih bilježnica, dok će srednjoškolcima sufinancirati troškove prijevoza s 500 kuna. Općinsko vijeće Općine Legrad prošli tjedan donijelo je odluku o financiranju nabave radnih materijala za učenike Osnovne škole Legrad. Tako će, uz besplatne udžbenike, sve učenike matične i područnih škola, njih 125, u školskim klupama dočekati radne bilježnice, atlasi i likovne mape, što će roditeljima zasigurno biti velika pomoć u prvim školskim danima, kada opremanje školaraca zahtijeva velike izdatke. Koprivnički Ivanec i Sveti Đurđ, osim Legrada, jedine su općine koje, osim radnih bilježnica, financiraju i sve druge materijale.

Općina Podravske Sesvete također će platiti radne bilježnice svojim školarcima, baš kao i Koprivnički Bregi, Gola te Sveti Petar Orehovec, a Općina Kloštar Podravski samo prvašićima. Hlebine će svojim učenicima kupiti bilježnice i pribor za likovnu kulturu.

Sami se moraju snaći roditelji školaraca iz Peteranca, Drnja, Đelekovca, Rasinje, Sokolovca, Svetog Ivana Žabna, Kalinovca, Martijanca te Velikog i Malog Bukovca.  No, valja istaknuti kako je nadležno Ministarstvo donijelo odluku o sufinanciranju dopunskih obrazovnih materijala, ali samo za korisnike zajamčene minimalne naknade. Ministarstvo će školama dostaviti podatke o učenicima koji ostvaruju pravo na kupnju, a škola će takve materijale kupiti za učenike te dobiti povrat novca Ministarstva.

Foto: Arhiva

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI