Opet roduljen rok za gradnju pruge u našoj županiji – EU bi nam mogla uzeti novce!

Jutarnji list doznaje kako je završetak ponajvećeg željezničkog projekta, pruge Dugo Selo – Križevci ponovno odgođen i to do 2023. godine! A pruga je trebala biti puštena u promet još prošle godine.

-Hrvatski konzorcij koji čine Dalekovod, DIV i Zagreb Montaža HŽ Infrastrukturi uputio je nedavno novi plan izvršenja radova u kojem se navodi da bi se radovi trebali završiti u ljeto 2023. godine, tri i pol godine nakon ugovorom predviđenog roka za završetak – piše Jutarnji.

Prijedlog su, ističu, prihvatili uz napomenu da izvođači od HŽ Infrastrukture ne potražuju nikakva financijska obeštećenja zbog produljenja roka.

Izvođači su već jednom tražili produljenje rokova, a ni ovaj u ožujku 2021. godine nije poštivan. HŽ Infrastruktura trebala bi naplatiti garanciju zbog nepoštivanja rokova u iznosu od 5 posto od vrijednosti – čak 62 milijuna kuna. Ukupno su radovi vrijedni 1,5 milijarde kuna, a EU financira 85 posto. Problem je što EU više neće trpjeti kašnjenja i ne obave se radovi do kraja 2023. Hrvatska bi trebala vratiti sav novac i projekt isfinancirati sama.

Jedan od glavnih razloga kašnjenja su i problemi ranijih podizvođača poput Hidroelektre koja je otišla u stečaj. Potom su u posao uključila i tvrtka Integral iz Laktaša (Republika Srpska) no nisu bili financijski jaki da bi predfinancirali radove do naplate pa su i oni izašli iz posla.

Druga dionica iz novog projekta financiranog iz EU, od Križevaca do mađarske granice koju radi turski Cengiz ide svoji tokom, vrijedi skoro 3 milijarde kuna i trebala bi biti gotova do 2025. godine.

FOTO Arhiva

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI