OPET ZAPELO Mađarski predsjednik kolegi Ivi Josipoviću: Protivimo se gradnji hidroelektrana na Dravi

Zbog Mađara HEP je već odustao od gradnje velike elektrane Novo Virje i projektirao dvije manje protočne elektrane Molve 1 i Molve 2. No, susjedima ni to ne valja


Autor: podravski.hr — 15.04.2013. / 7:00 Aktualno

ZAGREB – Mađarski predsjednik Janos Ader protivi se izgradnji hidroelektrane na Dravi, prenijeli su mediji s jučerašnjeg posjeta šefa susjedne države kolegi Ivi Josipoviću.
– Smatramo da postoje i druga rješenja koja su manje štetna – naglasio je Janos Ader.
Predsjednik Mađarske mislio je, zapravo, na planiranu izgradnju dviju manjih, protočnih hidroelektrana Molve 1 i Molve 2, koje su uvrštene u strateške državne energetske projekte. Projekti su toliko odmaknuli da bi izgradnja hidrocentrala u Podravini, kako su lani isticali u HEP-u, mogla početi vrlo brzo. Ti energetski objekti kod Molvi stajali bi oko tri milijarde kuna, a gradnja bi trajala četiri do pet godina.
No, službeno mađarsko stajalište očito će dodatno zakomplicirati tu investiciju. I to unatoč činjenici da je Hrvatska, odnosno HEP, odustala od izgradnje velike hidroelektrane Novo Virje upravo zbog mađarskog protivljenja. Odlučeno je na kraju da se, umjesto jedne velike, grade dvije manje protočne centrale koje neće biti toliko štetne za okoliš.
Drava je u susjednim državama premrežena hidroelektranama. U Austriji ih je deset, Sloveniji osam, a Hrvatskoj samo tri.
Ostaje vidjeti kako će na jučerašnje protivljenje Mađara reagirati službena hrvatska politika. (rm)
Fotografija: Hidroelektrana Donja Dubrava na Dravi