OPIJANJE OD MALIH NOGU Porazni rezultati: alkohol pije više od 70 posto djece stare tek 12 godina!

Čak 40 posto srednjoškolaca u županiji alkoholna pića konzumiraju više puta na mjesec


Autor: podravski.hr — 07.12.2017. / 15:07 Aktualno

Ilustracija / Mladi uglavnom piju na vikend izlascima

Više od 70 posto učenika šestih razreda osnovnih škola u Koprivničko-križevačkoj županiji imaju iskustva s konzumacijom alkoholnih pića, otkriva izvještaj Centra za prevenciju ovisonosti, koji takva istraživanja i preventivne programe provodi od 2001. godine.
Velika većina 12-godišnjaka, dakle, kušalo je alkohol i povremeno ga pije, što je porazan podatak. Manje od 30 posto u anketi se izjasnilo da to nikad nije učinilo. U Centru ipak navode kako, “uspoređujući podatke svih dosadašnjih istraživanja i ako se zanemari lanjska godina, može se ipak uočiti blago povećanje broja učenika 6. razreda osnove škole koji nisu probali piti alkohol”.
Prema novom istraživanju Centra za zaštitu mentalnog zdravlja i prevenciju ovisnosti, ove je godine samo 15-ak posto srednjoškolaca u županiji odgovorilo da nikad ne konzumira alkoholna pića. Dosadašanja istraživanja pokazuju kako se alkohol u srednjoškolskoj populaciji najviše konzumira prigodno, odnosno nekoliko puta godišnje, te prilikom mjesečnih izlazaka, nekoliko puta mjesečno.
Kakav je zapravo trend alkoholiziranja srednjoškolaca? Godine 2002. više od 17 posto učenika reklo je da nikad nije kušalo alkoholna pića, a ove godine taj je postotak pao na manje od 15 posto. Dakle, sve je manje onih koji nemaju nikakvih iskustava s alkoholom.
Dok je 2002. godine 32 posto srednjoškolaca navelo kako alkohol pije više puta mjesečno, ove je godine taj postotak skočio na čak 40 posto. Trend vikend-opijanja, čini se, uzeo je ozbiljnog maha. Sve ove godine pak stabilan je postotak učenika srednjih škola u županiji koji alkohol piju svakodnevno – takvih je četiri posto.
Kultura opijanja duboko je ukorijenjena u našem društvu. Prenosi se s generacije na generaciju. Zato nije nikakvo čudo da mladi sve više konzumiraju alkohol u najranijoj dobi. Alkohol je društveno prihvatljiv i poželjan, bez njega nema zabave i noćnih izlazaka. Trend je to kojem se ne nazire kraja.
Zato je i smrtnost zbog ciroze jetre u kontinuiranom rastu. Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo, ciroza jetre standardni je indikator alkoholizma.
– Od alkoholne ciroze jetre tijekom 2016. godine umrlo je 26 osoba, od čega 18 muškaraca. Prateći trendove duži niz godina, može se zaključiti kako smrtnost od ciroze jetre uglavnom raste – zaključuju u koprivničkom Zavodu za javno zdravstvo. (rm)
FOTO: ILUSTRACIJA