Opremanje prvašića košta 2000 kuna: Sva sreća da nam uskaču baka i djed s mirovinama

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Polazak u školu za svu djecu i roditelje velik je događaj pa tako i za Lukasa Sinjeria iz Novog Virja, koji je u potpunosti posvećen početku školovanja.

– Nisam išao u vrtić, ali sam prošao malu školu. Mislim da će mi u “pravoj” školi biti super. Bez obzira na to što ću morati pisati zadaće i stalno nešto učiti – ističe prvašić Lukas Sinjeri.

Početak nove školske godine roditeljima je “opteretio” kućne proračune jer opremanje školaraca nije nimalo jeftino. Samo za opremanje svog prvašića obitelj Sinjeri izdvojila je 2000 kuna.

Ana i školarci

– Lukasu smo morali kupiti sve novo, od torbe do pernice, papuča i tenisica za tjelesni. Tu su i radne bilježnice, pisanke i ostali pribor. Kad se sve zbroji, dođe se do cifre od 2000 kuna – priča nam Ana Sinjeri, Lukasova majka.

Obitelj Sinjeri ima još dvije školarke, Luciju koja kreće u sedmi te Lanu koja ide u šesti razred. Za radne bilježnice za Luciju i Lanu morali su izdvojiti 660 kuna, a kad se dodaju i troškovi za školski pribor i odjeću, i za njih dvije je izdvojeno 2000 kuna.

– Imamo sreću što nam u pomoć uskaču baka i djed koji obavezno svake godine rješavaju sve troškove za Luciju. To nam puno znači, kao i činjenica da ćemo od Općine Novo Virje dobiti 900 kuna potpore, odnosno 300 kuna po školarcu. Teško bismo se pokrili bez toga jer danas su rijetke obitelji koje mogu u “komadu” izdvojiti tolik novac za opremanje školaraca – kaže Ana Sinjeri.

Lukas: Mislim da će mi u “pravoj” školi biti super

Lukas ide u prvi razred u Osnovnu školu Molve koju pohađaju i njegove starije sestre, a u klupama s Lukasom naći će se još devetero prvašića. Prema podacima Ureda državne uprave u Koprivničko-križevačkoj županiji, ove godine u prve razrede kreće 999 prvašića, što je 37 manje nego lani.

Od 24 osnovne škole (uključujući i područne škole), u našoj županiji samo njih osam imat će više prvašića nego lani, sve ostale bilježe pad ukupnog broja prvašića. Tako će veći broj prvašića imati OŠ Vladimir Nazor Križevci, OŠ Koprivnički Bregi, OŠ Fran Koncelak Drnje, OŠ Legrad, OŠ Prof. Blaž Mađer Novigrad Podravski, OŠ Sokolovac, OŠ Sidonije Rubido Erdödy Gornja Rijeka te OŠ Kloštar Podravski.

Niti jedan prvašić neće sjesti u klupe u područnim školama u Bakovčicama (Koprivnica), Dubovcu (Križevci) i Otočki (Gola).

FOTO Đuro Grčić

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI