OPREZ Gripa stigla i u Koprivničko-križevačku županiju, otkrili smo tko je prvi oboljeli na sjeveru

Kako neslužbeno doznajemo, riječ je o mlađoj muškoj osobi s područja Đurđevca kod kojeg je na gripu posumnjala njegova obiteljska liječnica


Autor: podravski.hr — 07.12.2018. / 13:45 Aktualno

Cijepljenje protiv gripe u Koprivnici

Prvi oboljeli od gripe potvrđen je u Koprivničko-križevačkoj županiji. Kako neslužbeno doznajemo, riječ je o mlađoj muškoj osobi s područja Đurđevca kod kojeg je na gripu posumnjala njegova obiteljska liječnica kojoj je došao s tegobama tipičnima za tu zaraznu virusnu bolest.
Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), do nedjelje je službeno zabilježeno 17 oboljelih, od čega najviše na području Osijeka (pet) i Zagreba (četiri). Jedan oboljeli evidentiran je i na području Bjelovara. To ukazuje na još uvijek sporadičnu pojavu oboljelih, ističu u HZJZ-u.
U laboratoriju Nacionalnog referentnog centra za gripu pri Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo u prošlom tjednu potvrđeni su prvi slučajevi ovosezonske gripe, pri čemu je u svim uzorcima potvrđen virus gripe tip A/H1N1 – pandemijski soj.
Prema podacima Europskog centra za sprečavanje i suzbijanje bolesti, i u ostalim državama Europske unije bilježi se sporadična pojava oboljelih od gripe, a u laboratorijski potvrđenim uzorcima prevladava također virus gripe tip A. (mi)

Cijepljenje protiv gripe

FOTO: NIKOLA WOLF