OPREZ, NOVA PRAVILA Lovci će ubuduće moći ubijati divlje životinje i u naseljenim mjestima

Dođe lovac na 300 metara i usmrti lisicu, a Zakon o oružju to ne dopušta. Propisi nisu usklađeni - kaže Milan Podhraški


Autor: podravski.hr — 21.11.2017. / 7:14 Aktualno

Lov na lisice u predjelu Bukovje

Uznemireni Podravci i Prigorci mogli bi ubrzo riješiti svoje probleme koje imaju s prekobrojnim lisicama, divljači koja sve češće ulazi u gradska naselja i dvorišta te napada perad i kućne ljubimce. Upravo zbog toga reagirale su gradske uprave u Koprivnici, Križevcima i Ludbregu koje su u svoje programe zaštite divljači unijele i odluke u proglašenju površina izvan lovišta. Prema postojećim odredbama, ako se pojavi prekomjerni broj divljači u naseljenim mjestima, lovci ne smiju reagirati, jer je zabranjen bilo kakav lov u krugu od 300 metara od naseljenog mjesta.

– Svrha ovog Programa zaštite divljači je mogućnost odstrela, tj. neštetnog uklanjanja divljači izvan zone lovišta, odnosno unutar zone 300 metara od naseljenih mjesta. Kad se u toj zoni dogodi, recimo, prekobrojan broj lisica, imamo mogućnost zatražiti Ministarstvo za odstrel u pratnji policije i lovaca unutar zone od 300 metara – detaljnije nam je pojasnio Anđelko Nervo, pročelnik Odjela za stambeno-komunalne djelatnosti u Križevcima.

Lovci se, s druge strane, brinu kako će to izgledati u praksi. Predsjednik Lovačkog društva sv. Hubert Milan Podhraški kaže da se ovi programi kose s nekim dugim zakonima, koji reguliraju uporabu vatrenog oružja.

Milan Podhraški, predsjednik Lovačke udruge Sv. Hubert

– Znam da je izrada kasnila i trajala dvije godine, ali o donošenju Programa još nemam saznanja – kaže Podhraški i nastavlja:

– Dođe lovac na 300 metara i usmrti lisicu, a Zakon o oružju to ne dopušta. Propisi nisu usklađeni, treba nam novi Zakon o oružju i Zakon o lovištu, potonji je navodno pred završetkom. Imamo štete na prometnicama koje lovci moraju rješavati materijalno, a nisu u mogućnosti. Samo na poljoprivrednim kulturama mog lovačkog društva imamo 50 tisuća kune štete ove godine – iznosi nam Podhraški probleme koje muče lovačka društva diljem Prigorja i Podravine.

Susrete s lisicama, i to vrlo neugodne, imali su i Koprivničanci i Ludbrežani.

– Suprug je vidio jednu kako pred garažom mokraćom označava igračke, biciklić i lopte. U šoku smo bili. Odmah smo je potjerali i brzo sve oprali. Pa što da mi se dijete zarazi nečime na taj način? Tko će odgovarati za to – objasnila je svojevremeno Petra Perković, stanovnica Koprivnice i dodala:

– Trebamo pomoć oko tih zvijeri, a nitko ne mari.

Inače, u Vinogradskom odvojku 5, gdje su se nemili događaji dogodili, stanuje oko 15 male djece koja se neprestano igraju po svojim dvorištima, ulici, obližnjim livadama. Sve područja na kojima borave i opasne lisice. (md, as)