Oprez – opasno! Ako naiđete na čudne paketiće oko kuće ili na cesti – ne dirajte ih!

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Kako piše Agroklub, ovih dana počela je nova kampanja oralne vakcinacije lisica. Stručnjaci će polagati mamce s cjepivom protiv bjesnoće kako bi iskorijenili bolest na području Hrvatske, priopćilo je Ministarstvo poljoprivrede. 

Kampanja će se uskoro premjestiti i na aerodrome Rijeka i Čakovec. Inače, navodi portal, bjesnoća je posljednji put kod nas zabilježena 2014. godine. Bila je potvrđena na području cijele zemlje s iznimkom jadranskih otoka, a najveća učestalost pojave na području Zagrebačke, Krapinsko-zagorske, Sisačko-moslavačke, Karlovačke, Koprivničko-križevačke, Bjelovarsko-bilogorske i Splitsko-dalmatinske županije te na području grada Zagreba.

-Mamce koji se pronađu u prirodi ne smije se dirati niti micati. U slučaju da se zatekne u dvorištu obiteljske kuće ili na javnoj površini (npr. igralište, park), može se ukloniti u najbliži grm van dvorišta ili rub šume, samo ukoliko se može izbjeći izravan dodir kože s njim. Prilikom rukovanja obvezno je nošenje zaštitnih rukavica. Neoštećeni nije opasan za zdravlje, ali njegov miris se može prenijeti na kožu i smetati ljudima – navode i dodaju da, ukoliko je vanjski omot oštećen i tekućina (cjepivo) vidljiva, mamac više nije djelotvoran, te se takav, obavezno noseći zaštitne rukavice, može odložiti u nepropusnu vrećicu i odnijeti najbližem veterinaru kako bi se pravilno uklonio.

-U slučaju dodirivanja omota, treba dobro oprati ruke vodom i sapunom, a ukoliko je sadržaj (tekućina cjepiva) došao u dodir sa kožom ili sluznicama potrebno se odmah obratiti liječniku – upozoravaju. 

Mamci nisu opasni za kućne ljubimce i nisu namijenjeni cijepljenju pasa i mačaka protiv bjesnoće. 

FOTO Ilustracija

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI