OPREZ Zabilježeni prvi slučajevi gripe u županiji, u Hrvatskoj evidentirano stotinjak oboljelih

Nakon blagdana očekuje se povećan broj oboljelih, odnosno prava epidemija


Autor: podravski.hr — 22.12.2017. / 9:42 Aktualno

Cijepljenje protiv gripe u Koprivnici

Prvi slučajevi gripe zabilježeni su u Koprivničko-križevačkoj županiji. Radi se o jednom adolescentu i jednoj odrasloj osobi s područja Križevaca, te se na gripu sumnja kod jednog djeteta u Koprivnici, no ona još uvijek nije službeno potvrđena.
Podaci su to županijskog Zavoda za javno zdravstvo koji je u srijedu počeo s dodatnim cijepljenjem.
– Dobili smo 137 dodatnih komada cjepiva protiv gripe i očekujemo da će se ono potrošiti u roku od dan-dva. Osim ova dva slučaja, u našoj županiji gripa još uvijek nije stigla, a iako se ona može javiti tijekom cijele godine, vrhunac očekujemo u prvim mjesecima sljedeće godine. Ipak će blagdanska druženja i boravak većeg broja ljudi u zatvorenom prostoru doprinijeti prijenosu virusa pa se nakon blagdana očekuje povećan broj oboljelih – rekla je epidemiologinja dr. Danijela Pinter iz županijskog Zavoda za javno zdravstvo.
Prema podacima državnog Zavoda za javno zdravstvo, do 10. prosinca u Hrvatskoj je gripa dijagnosticirana kod 88 osoba, a spominje se i neslužbena infmoracija kako ih danas već ima više od stotinu.
– Ti podaci govore da još uvijek ne možemo govoriti o epidemiji, pogotovo ne u našoj županiji, a veći pobol možemo, kako sam već rekla, očekivati u sljedećim mjesecima – zaključila je dr. Pinter. (sm)
FOTO: NIKOLA WOLF