Optička iluzija koja je šokirala internet: Vrtjet će vam se u glavi i ništa neće biti jasno

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Optičke iluzije uvijek su zanimljive jer naš mozak naprosto ne može shvatiti što se dešava i čak i dok razumijemo pozadinu iluzije, njemu jednostavno nije jasno.

Ova optička iluzija potpuno će vas zbuniti i neće moći vjerovati da to što vidite nije stvarno.

Animacija koja je dobila nadimak ‘Super iluzija braće’, kako ju je nazvao gospodin koji ju je i osmislio, izgleda kao da čovječuljci trče uza pokretne stube s kojih onda skaču i trče. No, u stvarnosti oni se uopće ne miču već nam se tako čini zbog stalnih promjena u boji. Možete ju pogledati OVDJE

Iluziju je stvorio japanski tviteraš @jagarikin, a koristio je tehniku koja je poznatao kao iluzija ‘obrnutog phi’. Naime, radi se o tome kako naše oči percipiraju svijetle i tamne boje. Ako se objekt jarke boje pojavi na lijevoj strani slike koju gledamo, a potom se pojavi desno naš mozak će misliti da se objekt kreće s lijeve na desnu stranu.

Čovječuljci izgledaju kao da trče zbog promjene u boji.

“To je prilično bazični efekt na kojem se temelji pokretna slika animacije i filma”, rekli su sa Sveučilišta Stanford.

Slična zbrka desila se s možda najpoznatijom iluzijom zadnje vrijeme – haljinom koja je podigla internet na noge. Jeste li vi vidjeli plavo crnu haljinu ili zlatno bijelu? Svi vi koji ste vidjeli plavo crnu haljinu, bili ste u pravu.

Što kaže znanost?

Optičke iluzije postaju nam ipak nešto jasnije kad shvatimo da one imaju vrlo malo veze s našim očima. Mi zapravo ne gledamo očima već mozgom. Kako bi nas zaštitio od potencijalnih opasnosti naš mozak konstantno pokušava pronaći smisao u svijetu koji gledamo. Zato se često dešava da vidite oblike u oblacima. To samo vaš mozak pokušava nedefiniranim oblicima dati smisao koji je njemu jasan.

Vašemu mozgu zaista može biti teško interpretirati sve što se oko njega dešava odjednom stoga će često ići prečicom i dati vam pojednostavljenu verziju svijeta kako biste vi stigli na vrijeme reagirati na potencijalnu opasnost.

Kada gledate u objekt ono što vi zapravo vidite jest svjetlo koje se od njega odbija i ulazi u vaše oči gdje se pretvara u električne impulse koje potom vaš mozak interpretira.

naš mozak može iskriviti ravne linije ako mu se čini da se objekt koji se nalazi između tih linija pomiče jer tako želi naglasiti moguću prijetnju.

Različite boje, svjetlo i tama krivac su za to da nam se predmeti iste veličine čini različitima ili što se uzorci na raznim slikama čine kao da se miču.

FOTO Twitter

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI