AFERA SJEČKA Župan Darko Koren: Optuženi Borislav Hrlec u HSS-u je k’o rezervna guma u autu…

Bivši šef HSS-a Josip Friščić obiteljske veze s jednom od optuženih osoba u 'aferi sječka' nije želio komentirati


Autor: podravski.hr — 07.08.2013. / 11:07 Aktualno

NOVO – Josip Friščić, bivši predsjednik HSS-a, i Darko Koren, aktualni župan naše županije i šef županijskog HSS-a, ističu kako optuženi Borislav Hrlec nikad nije bio aktivan član njihove stranke.
– Status gospodina Hrleca u HSS- u na razini je rezervne gume u automobilu, zato ne razumijem zašto se naglašava njegovo članstvo u stranci. Tko je bio njegov mentor u to vrijeme nije stvar HSS-a, već osobnih veza, a ukoliko je Borislav Hrlec napravio to za što je optužen, neka za to i odgovara – kaže Darko Koren.
Friščić dodaje kako ne može komentirati slučaj jer s njim zapravo nema ništa.
– Što se tiče stranačke pripadnosti i lobiranja HSS-a za projekt, dovoljno govori činjenica kako je ovaj projekt dobio dozvolu tek ove godine, kad HSS nema ništa s Hrvatskim šumama – zaključio je Friščić, a osobne veze s Vericom Petrović nije htio komentirati.

KOPRIVNICA, ZAGREB – Protiv Borislava Hrleca, HSS-ovog tajkuna, zagrebačko odvjetništvo podignulo je optužnicu zbog zlouporabe položaja u projektu gradnje bioelektrane u Koprivničkom Ivancu, piše Jutarnji list. Suoptuženi su njegovi sinovi Boris i Bojan Hrlec, Verica Petrović, čiji je sin u braku s kćeri bivšeg predsjednika HSS-a Josipa Friščića, te Novozelanđanin Garth Peter Worthington.
Hrleca tereti se da je tijekom 2009. i 2010 godine iz tvrtke e-two-energya izvukao 8,5 milijuna kuna i time oštetio svog poslovnog partnera Jurgena Bertha Steinke iz Njemačke koji je trebao financirati projekt. Hrlec je bliskim vezama trebao osigurati biomasu preko Hrvatskih šuma koje su tada bile pod kontrolom Friščićevog HSS-a. Na natječaju Hrvatskih šuma tada je Hrlecova tvrtka dobila drva i sječke u vrijednosti 30 milijuna kuna, no natječaj je brzo poništen. Prema optužnici Hrlec je mimo znanja investitora sklopio konzultantski ugovor s Garthom Worthingtonom vrijedan 2,1 milijuna eura, a taj je novac prenio na vlastit račun i njime kupio elitni stan u Zagrebu oko kojeg se veže još afera, piše jutarnji.hr.
Izvještava: MATIJA DOLENEC
Na slici: Borislav Hrlec