PODIGNUTA OPTUŽNICA Poznate knjigovođe iz Koprivnice terete se za utaju poreza tešku gotovo milijun kuna

Podignuta je optužnica protiv poznatih koprivničkih računovođa, člana SDP-a i vlasnika obrta Kremenko Dalibora Posavca (49) te njegove supruge Davorke Maronić Posavec (48)


Autor: podravski.hr — 25.10.2017. / 13:53 Crna kronika

Ulaz u zgradu Porezne uprave u Koprivnici

KOPRIVNICA – Podignuta je optužnica protiv poznatih koprivničkih računovođa, člana SDP-a i vlasnika obrta Kremenko Dalibora Posavca (49) te njegove supruge Davorke Maronić Posavec (48).
Tereti ih se za utaju poreza tešku gotovo milijun kuna, o čemu je Podravski list prvi pisao nakon policijske kaznene prijave protiv njih.
“Okrivljenike se tereti da su od siječnja 2012. do travnja 2014. u Koprivnici, prvookrivljenica kao vlasnica obrta, a drugookrivljenik kao voditelj u istom obrtu, knjižili račune za nepostojeće isporuke dobara ili usluga i za predujmove koji stvarno nisu plaćeni i u prijavi poreza neosnovano iskazali odbitak PDV-a i manju obvezu tog poreza”, priopćilo je Općinsko državno odvjetništvo u petak.
Tereti ih se i da su “neosnovano knjižili razne izdatke obrta i u prijavi poreza iskazali neosnovano umanjen dohodak obrta i manju obvezu poreza na dohodak”. U priopćenju koprivnički tužitelji navode da obrtnički par terete za štetu državi od 910.000 kuna.
U posebnom izvješću koje su nakon završenog krim istraživanja proslijedili tužiteljima, policajci su kaznenom prijavom najprije teretili osumnjičene vlasnike obrta za utaju poreza i za zlouporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju. Istragom se potonje kazneno djelo ‘izgubilo’, ali je zato povećan iznos utajenog poreza u odnosu na policijska saznanja, i to za oko 200.000 kuna. (ke)
FOTO: NIKOLA WOLF