Optužnica: Poznati direktor i ribolovac utajio gotovo milijun kuna poreza

Županijski sud u Varaždinu potvrdio je optužnicu protiv Damira Prevedana (41), direktora iz Đurđevca kojeg su početkom srpnja varaždinski županijski tužitelji nakon policijske kaznene prijave optužili zbog gospodarskog kriminala teškog 3,4 milijuna kuna. Damira Prevedana, navodi se u optužnici, tužitelji terete za kaznena djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju i utaje poreza iz 2016. i 2018. godine.

Podizao novac

Okrivljeni je direktor, tvrde tužitelji, od 17. lipnja 2016. do 28. prosinca iste godine kao direktor tvrtke Elpa prom u Čepelovcu s računa tvrtke podignuo više od 900.000 kuna i ta sredstva evidentirao kao podmirenje obveza tvrtke Palmax Đurđevac kojoj je također bio direktor iako ta sredstva nisu utrošena u poslovanje tvrtke i za plaćanje robe već su podignuta za privatne potrebe.

Drugom se točkom optužnice Damir Prevedan tereti da u lipnju 2016. godine kao direktor tvrtke Palmax Đurđevac, u namjeri da izbjegne plaćanje poreza na dodanu vrijednost od nešto više od milijun kuna, koprivničkoj ispostavi Porezne uprave nije podnio mjesečnu prijavu PDV-a. Na taj način, tvrde tužitelji, nije obračunao, prijavio i uplatio nešto više od 213.000 kuna PDV-a za koliko je oštetio državni proračun. Na jednak je način, navodi se u trećoj točki optužnice Županijskog državnog odvjetništva u Varaždinu, okrivljeni Prevedan oštetio državu i za dodatnih 700.000 kuna. Od 1. siječnja do 24. listopada 2018. godine kao direktor tvrtke Palmax promet nije obračunao, prijavio i platio porez na dodanu vrijednost za 3,3 milijuna kuna izdanih računa, a nije platio ni 42.000 kuna poreza na drugi dohodak.

Pozajmicu nije vratio

Posljednjom, četvrtom točkom optužnice Damir Prevedan tereti se da je od 1. siječnja do 31. listopada 2018. godine kao direktor tvrtke Palmax promet s računa podignuo 3,4 milijuna kuna od kojih je samo 970.000 kuna utrošio u poslovanje tvrtke, dok je ostatak od 2,5 milijuna kuna zadržao za sebe. Polovicu tog iznosa, tvrde tužitelji, Damir je podignuo na bankomatu, a drugu polovicu na šalteru banke. Na šalteru je podignuti iznos pravdao materijalnim troškovima i isplatom pozajmice, no ništa od toga nije utrošio na rashode poslovanja tvrtke, niti je vratio na račun tvrtke, već je novac koristio za sebe. Sveukupno je kaznenim djelima svoje tvrtke oštetio za 3,4 milijuna, a državni proračun za gotovo milijun kuna neplaćenog poreza. Zbog kaznenog djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju i utaje poreza ili carine može biti kažnjen od jedne do deset godina zatvora.

Potvrđena optužnica

Branitelj optuženog direktora u odgovoru na optužnicu naveo je kako je ona “činjenično i pravno neutemeljena te da se ne temelji na potrebnoj kvaliteti i kvantiteti dokaza koji bi ispunjavali pojam osnovane sumnje da je okrivljeni počinio kaznena djela”.

– Iz rezultata provedenog vještačenja ne može se isključiti da bi novčani iznosi za koje se tereti okrivljenik bili utrošeni u poslovne svrhe odnosno da bi ih okrivljenik utrošio u svoje privatne svrhe – obrazložio je Prevedanov odvjetnik razloge zbog kojih je Županijski sud u Varaždinu trebao odbaciti optužnicu. No, optužno vijeće na čelu sa sucem Alanom Pretkovićem nije prihvatilo pravno mišljenje branitelja Damira Prevedana. Optužno vijeće nakon uvida u spis predmeta utvrdilo je kako je optužnica osnovana.

– U konkretnom slučaju dokazi provedeni u postupku koji je prethodio podizanju optužnice daju za zaključiti o postojanju osnovane sumnje da je okrivljenik počinio kaznena djela koja mu se stavljaju na teret – navedeno je u obrazloženju potvrđivanja optužnice. Tako će okrivljeni Damir Prevedan na Županijskom sudu u Varaždinu uskoro odgovarati za navode optužnice. Trenutno živi i radi u Njemačkoj.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI