Optužnica za utapanje djeteta (7) na Cerinama vraćena tužiteljstvu!

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Tri mjeseca nakon što je podnesena optužnica u slučaju utapanja sedmogodišnjaka na koprivničkim Cerinama, iz pravosudnih krugova doznajemo kako je optužnica – vraćena natrag tužiteljstvu!

U odsutnosti glasnogovornice Općinskog suda u Varaždinu odgovor na naš upit poslala je Bojana Skenderović iz Ureda predsjednice Općinskog suda. Odgovorila nam je kako je sutkinja Vanja Petrović kao predsjednica optužnog vijeća donijela odluku kako je “ODO u Koprivnici dužan bez odgode donijeti rješenje o dopuni istrage ili poduzeti potrebne dokazne radnje, te u roku od 2 (dva) mjeseca od primitka ovog rješenja podići novu izmijenjenu optužnicu”.

“Dakle, optužnica nije odbijena niti se takva odluka u ovoj fazi postupka može donijeti već je vraćena radi boljeg razjašnjenja stvari i ODO ju može u roku od dva mjeseca ponovno podići” – priopćeno je iz Općinskog suda u Varaždinu.

Podsjećamo, koprivnički su tužitelji podignuli optužnicu protiv četiri osobe i trgovačkog društva koje terete da su iz nehaja skrivile utapanje dječaka (7) na proslavi dječjeg rođendana na Gradskim bazenima lani u travnju. Optužnica je podignuta protiv bivše voditeljice Gradskih bazena Petre Bijač (38), studentica animatorica na rođendanu A. M. S. (22) i S. D. (20), spasioca na bazenu G. S. (38) i Komunalca, tvrtke koja upravlja bazenima.

Odvjetništvo će sada morati doraditi optužnicu, a o kojem se to točno spornom sadržaju radi nismo uspjeli saznati.

Bivšu voditeljicu bazena teretilo se u toj optužnici da je tijekom proslave rođendana na kojem je bilo osmero djece stare 7 godina – premda je znala da bazeni nemaju procjenu rizika područja određenih za kupanje i da je riječ o visokorizičnom kupalištu, kao i da je u rekreacijskom bazenu prisutna povećana opasnost zbog tzv. ”divlje rijeke” s dubinom bazena 133 cm i pojačanim protokom vode – dopustila da studentice “obavljaju poslove animatora na proslavama dječjih rođendana na bazenima bez da ih je prethodno osposobila za rad na siguran način”.

Također, teretilo ju se da tamo “nije osigurala prisutnost zaposlenika koji je osposobljen za rad na siguran način”, pa je za vrijeme rođendana prepustila da se o djeci brinu samo dvije studentice olako smatrajući da se ništa neće dogoditi. To je bilo protivno i kućnom redu bazena u kojem stoji da djeca u dobi do deset godina bez nadzora ne mogu samostalno koristiti bazen. “Divlju rijeku” kobnog je dana uključio spasioc na bazenima G. S. koji se prije toga “nije uvjerio da su djeca u bazenu u pratnji odraslih osoba, niti je na isto upozorio studentice koje za to vrijeme nisu bile u pratnji djece u bazenu, niti uz bazen te su ih ostavile bez stalnog nadzora da se kupaju u dijelu bazena s uključenom ‘divljom rijekom’ uslijed čega se dijete utopilo”. Za to joj je prijetilo od jedne do osam godina zatvora. No, ta je optužnica sada nevažeća pa treba pričekati daljnji razvoj događaja.

Dvije animatorice i spasioca teretilo se za prouzročenje smrti iz nehaja, a za to kazneno djelo predviđena je zatvorska kazna od šest mjeseci do pet godina.

FOTO Arhiva

  • Podijeli na društvenim mrežama
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
  • Najnovije vijesti
  • Više s weba

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI