OPTUŽNICE PROTIV OSIGURAVATELJA Zbog nelegalnih polica država oštećena za čak 1,6 milijuna kuna

Koprivnički dvojac tereti se da je sklopio više od 8200 polica osiguranja automobila tako da je vlasnicima priznavao veći bonus od onog kojim im je smio pripasti


Autor: podravski.hr — 30.04.2013. / 12:02 Crna kronika

KOPRIVNICA – Županijsko državno odvjetništvo u Varaždinu podiglo je optužnicu protiv dvije odgovorne osobe iz koprivničke osiguravajuće tvrtke, rođene 1972. i 1964. godine, zbog zloporabe položaja i ovlasti. Sumnja se da su državni proračun oštetili za više od 1,6 milijuna kuna.
“Okrivljenike se u optužnici tereti da su od 2009. do srpnja 2011. godine u Koprivnici, kao odgovorne osobe jednog osiguravajućeg društva, organizirali i sklopili s osiguranicima više od 8200 polica obveznog osiguranja od automobilske odgovornosti tako da su priznavali osiguranicima veći bonus od onog kojim im je smio pripasti”, priopćilo je Županijsko državno odvjetništvo.
Odvjetništvo tvrdi kako su osiguranici plaćali manje iznose premije i manji porez na premije od propisanog, pa je proračun RH oštećen za iznos neplaćenog poreza na premije u iznosu većem od 1,6 milijuna kuna. Navodno je riječ o zaposlenicima Jadranskog osiguranja protiv kojih je varaždinsko Županijsko državno odvjetništvo još lani otvorilo istragu na osnovi kaznene prijave koju je podnijela Hanfa nakon što je lani u travnju obavila inspekcijski nadzor u toj tvrtki.
Hanfa je tada u koprivničkom sjedištu Jadranskog osiguranja prekontrolirala 444 police obveznog osiguranja od automobilske odgovornosti i ustanovila da se 99,1 posto tih polica sklapalo protuzakonito.