OPTUŽNICE ZA NATURU AGRO Direktor Željko Blažok s pomagačima optužen za milijunsku pronevjeru

Osim Blažoka, kako neslužbeno doznajemo, optužnica je podignuta protiv šefa pravne službe Nature Vladimira Dobravca, čelnika Skupštine tvrtke Stjepana Škurdije, direktora tvrtke Talan-trade Dalibora Parabića i direktora đurđevačkog Trendšpeda Damira Zagorščaka


Autor: podravski.hr — 09.03.2013. / 7:15 Crna kronika

Željko Blažok (pri slijeva) bio je uhićen u ožujku 2013. godine

ĐURĐEVAC, VARAŽDIN – Županijsko državno odvjetništvo podiglo je optužnicu protiv bivšeg čelnika posrnule đurđevačke Nature Agro Željka Blažoka te četvorice njegovih suradnika i poslovnih partnera zbog višemilijunske štete. Osim Blažoka, kako neslužbeno doznajemo, optužnica je podignuta protiv šefa pravne službe Nature Vladimira Dobravca, čelnika Skupštine tvrtke Stjepana Škurdije, direktora tvrtke Talan-trade Dalibora Parabića i direktora đurđevačkog Trendšpeda Damira Zagorščaka.
Blažoka se tereti da je od 2004. do 2010. godine kao direktor Nature Agro i upravitelj PZ Đurđevca naložio da mu se isplaćuju znatno veći iznosi iz ostvarene dobiti društva i zadruge od onih na koje je imao pravo, čime se nepripadno okoristio za više od 430.000 kuna. Osim toga, tereti ga se da je nagovorio Škurdiju da prepravi odluku o isplati dobiti, da je popust kod kupnje vozila za Naturu i Zadrugu viši od 70.000 kuna iskoristio tako da je za taj iznos umanjena cijena automobila koji je kupio kao fizička osoba te da je izdao zadužnicu temeljem koje je Natura postala jamac za kredit koji je Blažok uzeo kao fizička osoba, ali ga nije vraćao, pa je kredit umjesto njega vratila Natura u iznosu višem od 198.000 kuna.
U optužnici stoji i kako je Blažok nagovorio Vladimira Dobravca da prepravi zapisnik o sjednici Nadzornog odbora Nature u koji je unesen neistinit podatak da je NO dao suglasnost da Natura bude njegov jamac. Potom, tereti ga se da je pribavio nepripadnu korist drugom trgovačkom društvu na štetu Nature isplatom 700.000 kuna za konzalting usluge iako je znao da takve usluge uopće nisu bile obavljene. Nadalje, optužen je da je pribavio nepripadnu korist Naturi i PZ-u višu od 420.000 kuna ishodivši od više poljoprivrednih gospodarstava da im isporuče 146 tona voća koje zatim nije platio.
Blažoka i Parabića tereti se da su izdavanjem neistinitih računa i izjava o tobožnjoj prodaji određene robe tvrtke Talan đurđevačkoj Naturi Agro stvorili fiktivni vjerovničko-dužnički odnos temeljem kojeg je Blažok
izdao više mjenica i eskontirao ih u korist tri trgovačka društva koja su mjenične iznose isplatila Talanu, a direktor Talana Parabić potom je novac prebacio na račun Nature, ali Blažok potom iznos viši od 6,7 milijuna kuna nije uplatio društvima kojima je eskontirao mjenice, već ga je zadržao u korist svojeg društva.
Blažoka i Zagorščaka tereti se da su sklopili fiktivni ugovor o pozajmici Trendšpeda Naturi Agro temeljem kojeg je Blažok izdao više mjenica i eskontirao ih u korist tri trgovačka društva koja su mjenične iznose isplatila Trendšpedu kao povrat tobožnje pozajmice, a Zagorščak je potom prebacio novac na račun Nature. No, Blažok potom iznos viši od 2,7 milijuna kuna nije uplatio društvima kojima je eskontirao mjenice, već ga je zadržao u korist svojeg društva.
Tri trgovačka društva i poljoprivrednu zadrugu tereti se da su kaznenim djelima koja su počinili ostali okrivljenici kao odgovorne osobe, pribavili sebi nepripadnu materijalnu dobit višu od 9,9 miljuna kuna. (rm, db)
Na fotografiji: privođenje direktora Nature Agro Željka Blažoka (lijevo) u svibnju 2011. godine