ORALNO ZDRAVLJE Poznata podravska stomatologinja: Naša djeca imaju najgore zube u Europskoj uniji

Zato se prvi posjet stomatologu mora dogoditi najkasnije do navršene prve godine djetetova života


Autor: podravski.hr — 27.07.2018. / 9:47 Aktualno

Dr. Danijela Glavosek Kovačić u svojoj ordinaciji

Djeca u Hrvatskoj, za razliku od ostatka Europske unije, imaju najgore navike u održavanju oralne higijene, za što su najodgovorniji njihovi roditelji. Potvrđuje to poznata podravska stomatologinja i nezavisna gradska vijećnica dr. Danijela Glavosek Kovačić koja apelira na odgovornije ponašanje prema oralnom zdravlju.
– Prosječni 12-godišnjak u Hrvatskoj ima čak četiri kariozna, izvađena i plombirana zuba, po čemu smo najgori u Europi. Zato je nužno educirati mališane o važnosti pravilne oralne higijene i redovitog odlaska stomatologu, ali na njima razumljiv način – tumači dr. Danijela Glavosek Kovačić.
Cilj prevencije u dječjoj dobi, kaže, je sačuvati sve zube zdravima u odrasloj dobi. Zato se prvi posjet stomatologu mora dogoditi najkasnije do navršene prve godine djetetova života.
– Međutim, roditelji obično vode brigu o kontrolama kod pedijatra i zaboravljaju na sustavnu brigu o oralnom zdravlju i koliko je prvi pregled kod zubara važan za cjelokupno zdravlje djeteta – upozorava koprivnička stomatologinja.
Cijeli intervju s dr. Danijelom Glavosek Kovačić možete pročitati u ovotjednom broju Podravskog lista.

FOTO: NIKOLA WOLF