Ordinacija Podraskog: Imala sam koronu, moram li se bojati tromboze?

Nedavno sam imala koronu, moram li se bojati tromboze?

Nedavno sam preboljela Covid-19 s lakšim simptomima (temperatura i glavobolja). Budući da imam nasljednu trombofiliju, zanima me bih li trebala preventivno uzimati neke lijekove kako ne bi došlo do tromboze?

ODGOVOR

Predispozicija za stvaranje krvnih ugrušaka, takozvano „stanje hiperkoagulabilnosti“, može proizaći iz temeljnih genetskih mutacija ili stečenih promjena u mehanizmu zgrušavanja. Češće je to kombinacija i genetskih i stečenih čimbenika.

Pojam nasljedna trombofilija obuhvaća stanja u kojima naslijeđena genska mutacija utječe na količinu ili funkciju proteina uključenog u sustav koagulacije, a kao posljedica nastaje povećana sklonost venskim i rjeđe arterijskim trombozama. Nedvojbeno definirana nasljedna trombofilna stanja nedostatak su antitrombina, proteina C i proteina S te pojava faktora V Leiden i protrombinskih varijanti. Ako se kod Vas radi o genetskim testiranjem dokazanom poremećaju, vjerojatno imate određene preporuke o tome kako je potrebno da s povećanim oprezom pratite određene znakove na svom tijelu, obraćate pažnju na smetnje krvotoka, bolove u nogama i drugo što bi moglo upućivati na pojavu nekog tromboembolijskog događaja.

Još uvijek ne postoje jednoznačne preporuke za testiranje nasljedne trombofilije, a profilaksa i liječenje tromboembolijskih događaja moraju biti individualizirani. Postoje specifične preporuke za profilaktičku uporabu sredstava protiv zgrušavanja kod trudnica zbog čega žene s visokorizičnim trombofilijama primaju antikoagulantnu terapiju tijekom trudnoće.

Tromboza ili zgrušavanje krvi predstavlja jednu od komplikacija s kojima se susreću postcovid pacijenti. Uočeno je da tijekom bolesti Covid-19 postoji povećani rizik za nastanak arterijske i venske tromboze zbog upalne aktivacije koagulacije, hipoksije, imobilizacije te se opisuju slučajevi plućne embolije, duboke venske tromboze, cerebrovaskularnih incidenata i infarkta miokarda u bolesnika hospitaliziranih zbog Covida, posebno među bolesnicima u jedinicama za intenzivno liječenje. Pored toga, sama bolest može stvarati uvjete za pojavu tromboze, što zahtijeva prevenciju nastanka tromboze u venama nogu, ali i liječenje tromboze.

Ovaj problem predstavlja značajan izazov u dijagnosticiranju, liječenju i praćenju rizičnih bolesnika. Poznato je da značajnijim povećavanjem doza lijekova protiv zgrušavanja krvi može doći do velikih krvarenja koja mogu biti smrtonosna. Održavanje ravnoteže između liječenja tromboze i izazivanja krvarenja je nesigurna. Trenutno postoji veliki pritisak na medicinske timove u klinikama širom svijeta za suradnju u pronalaženju najsigurnijeg i najefikasnijeg načina rješavanja problema krvnih ugrušaka kao posljedice djelovanja koronavirusa. U tijeku su ispitivanja za pronalaženje standardne doze lijekova protiv zgrušavanja krvi koja će se koristiti u svim zemljama.

Postcovid pacijenti postaju nova grupa pacijenata kod kojih je indiciran color-dopler ultrazvučni pregled vena nogu i praćenje zbog tromboembolijskih komplikacija. Dolaskom na pregled pacijent će dobiti sve potrebne preporuke i modalitete liječenja.

Nadam se da će Vam ove informacije biti od koristi pa Vas dodatno upućujem da najnovija znanja i preporuke vezano uz Vaše pitanje potražite kod liječnika u postcovid ambulantama. 

Facebook
Twitter
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI