Ordinacija Podravskog: Bi li mi hormon rasta pomogao da narastem?

Zanima me bi li mi hormon rasta pomogao da narastem?

Imam 18.5 godina visok sam 178 cm i težak 78kg. Zanima me da li bi mi hormon rasta pomogao da narastem još 4-5 cm,i da li mi vi možete izračunati konačnu visinu.

ODGOVOR

Hormoni rasta, ako bi i funkcionirali (što nije vjerovatno), donijeli bi Vam nekoliko centimetara, što bi možda pomoglo Vašem samopouzdanju, ali nitko osim Vas ne bi ni primijetio promjenu, a to pokazuje da problem ne postoji nigdje nego u Vama.

Da bi koristili terapiju hormonom rasta prvo se treba dokazati njegov nedostatak u krvi, inače postoji opasnost od akromegalije (oticanje ekstremiteta, edemi, stomatološki problemi, artralgija, prekomjerno znojenje te rizik od hipertenzije, dijabetesa, osteoporoze, kardiomiopatije i impotencije). Čak i u slučaju da se dokaže manjak hormona rasta, Vaš rast je završen. Možete samo povećati mišićnu i koštanu masu. Poznato je da ga se zloupotrebljava zbog anaboličkih svojstava, ali takva upotreba razara organizam.

Kod nas je odobrena primjena u slučaju zastoja rasta u djetinjstvu. Ako se dokaže manjak hormona rasta, onda se može započeti s terapijom. Rezultati su bolji ako se počne ranije u dijetinjstvu.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI