Ordinacija Podravskog: Bojim se da opet ne dobijem COVID, što da radim?

Bojim se da se ponovno ne zarazim COVID-om, što da radim?

U jako sam teškoj situaciji, nadam se da ćete mi pomoći… Bili smo zaraženi COVID-om, mama je ležala u bolnici 25 dana, jedva je ostala živa… Prvo sam bila pozitivna ja, pa onda majka i otac jer živim s njima. To je bio najteži period u životu u ove moje 22 godine, plakala sam svaki dan dok je mama bila u bolnici, mučila me grižnja savjesti jer sam ih ja zarazila…Suicidne misli, katastrofa od života… Mama je izišla i dobro je, živa i zdrava, ja radim u firmi gdje smo svi jako blizu jedni drugih i ono što mene sad muči jest strah od ponovne zaraze… Ne mogu se opustiti ni na sekundu, radim u strahu, bojim se da ću opet zaraziti roditelje… Pomišljam na otkaz. Svi radnici rade bez maske i uvijek je netko pozitivan, danas je jedan radnik testiran i pozitivan je, a ja sam se sva tresla od straha… Kako da se riješim ovog osjećaja krivnje i grižnje savjesti i kako da se opustim? Osjećam da mi je ugašena životna radost i da više nemam razloga za život.

ODGOVOR:

Situacija u kojoj se nalazite, nažalost, dio je različitih varijacija pandemijskog okruženja i komplikacija. S jedne strane doista realno razmišljate i svakako da je pridržavanje epidemioloških mjera osnovno oružje u borbi s ovim virusom i mogućnost izbjegavanja zaraze. S druge strane, kako ste lijepo sami opisali, iznimno je teško dugotrajno funkcionirati po ovakvim pritiskom. Istina, zaraziti se možete u raznim situacijama i mjestima. No, razlika je kada znamo da smo poduzeli što je trebalo ili da nas okolina svojim neodgovornim ponašanjem ne stavlja pod povećani rizik. U takvim se situacijama javlja grižnja savjesti ili osjećaj frustracije pa i ljutnje zbog tuđeg ponašanja. Pokušajte razlučiti što je to na što možete utjecati i tu pokušajte nešto poduzeti, a na što ne možete (jer ne možemo sve kontrolirati u svom životu).

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI