Ordinacija Podravskog: Boli me donji dio trbuha, je li to od ciste?

Imam cistu, boli me donji dio trbuha, je li to zbog ciste?

Imam 31 godinu i cistu od 2,5 cm na desnoj strani. Doktor nije ništa prepisao za cistu. Cista je u zadnja tri mjeseca prvo bila corpus luteum od 6 cm i onda se mjesec dana kasnije smanjila na 2.5 cm i prokrvarila. I mjesec dana kasnije je i dalje vidljiva u tom obliku i izgledu. Idem na vaginalni ultrazvuk svakih mjesec dana/mjesec i pol. Ove godine bila sam već na nekoliko ultrazvuka. U veljači i ožujku nije bilo nikakve ciste na desnom jajniku. U lipnju je bio vidljiv corpus luteum od 6 cm, u srpnju secu se smanjio na 2,5 i prokrvario. U rujnu je i dalje ta cista vidljiva. Doktor preporučuje praćenje. Sljedeći ultrazvuk je za dva tjedna. Nažalost, prilikom pražnjenja crijeva boli me na donjoj desnoj strani. Je li to zbog ciste?

ODGOVOR:

Nije mi poznat ovakav postupak, ako je doista tako kako ste opisali i ako je navedeno doista preporuka ginekologa. Naime, ultrazvučno uočena cista, s obzirom na dimenzije i ultrazvučne karakteristike, može se ili samo pratiti i to ne opet svaki mjesec, ili se može ordinirati određena terapija, koja se u nastavku može korigirati ili prekinuti. Ako se odluči za primjenu lijekova, potrebno je praćenje, ali opet ne svaki mjesec. Također, ako se primijeti promjena u veličini ili UZV-karakteristikama ciste, ili pak odmah na početku, čim je uočena (opet ovisno o veličini i karakteristikama), predložit će se i određene krvne pretrage. Ako bi žena imala i neke tegobe, koje se mogu dovesti u vezu s ultrazvučnim nalazom, opet se postupanje treba prilagoditi tome, ali ni tada nije pravilo samo praćenje svaki mjesec (bez dodatnih postupanja). Kako vidite, tematika je kompleksna, tako bih Vam za početak predložila da u Ginekološkoj kolumni pronađete i pročitate tekst o cistama na jajniku (i slične tekstove), kako biste imali širi uvid u Vašu situaciju.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI