Ordinacija Podravskog: Dijagnosticiran mi je rak, imam napadaje panike…

Anksioznost ili neurološki problemi?

Imam 32 godine. Prije dva mjeseca mome mužu dijagnosticiran je karcinom jednjaka, i to je moj život okrenulo naopačke. Počela sam se bojati bolesti i strahujem za zdravlje najbližih. Desetak dana nakon njegove dijagnoze javila mi se glavobolja i kao neko povremeno blještenje u očima. Pripisala sam to upali sinusa, jer sam ranije imala sličnih problema. Desetak dana nakon toga počela sam osjećati knedlu u grlu, koja nije uvijek bila “knedla”, ponekad sam to osjećala kao neko grebanje u grlu, koje je mijenjalo mjesto. Uz to mi se javio strah od gutanja, jer sam imala osjećaj da mi hrana zastaje u grlu.

Cijeli vrat bi se grčio. Užasan osjećaj. Obrok mi je prestavljao takav napor i panika me hvatala svaki put kad bih trebala nešto pojesti. Nakon nekoliko dana to se smirilo, ali ponovno se javlja problem s vidom. Osjećam jak pritisak i umor u očima, čak i odmah nakon buđenja. Pokušala sam se maksimalno odmarati, ali i dalje je prisutno. Vid je ponekad i zamagljen, a nekad imam osjećaj da se teško fokusiram. Uz to osjećam jaku slabost u cijelom tijelu, i zadnja dva dana kao neko trnjenje i oduzetost u nogama i rukama (posebno desnoj nozi i lijevoj ruci). Vrtoglavica se javi povremeno, ali više je to neka dezorijentiranost i osjećaj propadanja. Sinoć sam imala napad panike, uz slabost, teško disanje i stezanje u prsima. Znam da sam navela mnogo simptoma, ali nadam se da ćete mi moći barem malo pomoći i olakšati trenutno stanje, jer imam osjećaj da sam na rubu ludila.

ODGOVOR:

Poštovana, nužno je napraviti detaljnu tjelesnu obradu kako bi se isključilo postojanje tjelesne bolesti, no po opisu simptoma, svakako je moguće da se radi o simptomima anksioznosti koji su potaknuti bolešću supruga – kako ste opisali, život Vam se doslovno okrenuo naopako. Predlažem pregled psihijatrija nakon obrade. Sretno!

Facebook
Twitter
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI