Ordinacija Podravskog: Dobila sam HPV, kako se liječiti?

Zaražena sam HPV-om, kako se liječiti?

Bila sam na papa testu u prosincu i bilo mi je sve uredno. Sada sam otišla opet na papa test i nije bio uredan pa su mi napravili bris i imam HPV visoki rizik tip 18 i 45, mislim. Nije mi jasno kako sam se mogla zaraziti kad imam jednog partnera cijeli život i dečko isto tako nikad nije bio ni sa kim osim sa mnom. Postoji li neki drugi način kako sam se mogla zaraziti? Počela sam koristiti betadine i još jedan lijek, ali me zanima bi li moj dečko također trebao početi koristiti neku kremu jer je najvjerojatnije i on zaražen? Može li mu plyimicol krema pomoći? Čitala sam da treba jačati imunitet, no može li još nešto pomoći osim toga.

ODGOVOR

Ne može se točno znati otkad u Vašem organizmu postoji HPV tip visokog rizika, možda je postojao i prije prethodnog, “urednog” PAPA-nalaza, pa se ispoljio tek sada, zbog, možda, Vašeg narušenog imuniteta (bolest, stres, dijeta, …). U svakom slučaju, patogen koji se dokaže u genitalnom traktu prisutan je i u spolnom partneru. U slučaju HPV-a visokog rizika, važno je pridržavati se urednih životnih navika, što uključuje i odgovorno spolno ponašanje (o čemu imamo tekstove u Ginekološkoj kolumni), a lijek/ovi koji Vam je prepisan, prepisan je zbog drugih stavki u PAPA-nalazu – ovo detaljnije iskomunicirajte s ginekologom koji ima uvid u Vaše nalaze.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI