Ordinacija Podravskog: Imala sam težak porod, sad sam opet trudna…

Imala sam traumatičan porod, sada sam opet trudna, obuzima me strah!

Imam 38 god i trenutno sam trudna. Iza sebe imam jednu trudnoću, jako traumatičnu i poslije nje sam imala postporođajnu depresiju koja je dugo trajala. Sada, otkad sam saznala da sam trudna, ponovno me hvata strah, depresija, tjeskoba, anksioznost. Mogu li piti normabel od 0,2 kao što sam i prije pila, s tim da patim od problema s vratnom kralježnicom i jakim cervikobrahijalnim glavoboljama. Strah me vaginalnog poroda i mogu li inzistirati na carskom rezu, s kime to mogu dogovoriti?

ODGOVOR:

Poslijeporođajna depresija ozbiljna je dijagnoza i svakako preporučujem konzultacije, eventualno i obradu kod psihijatra. Lijek koji navodite kolokvijalno se naziva trudnički normabel, međutim, ni taj (kao ni bilo koji lijek) ne može se preporučiti bez direktnog kontakta pacijenta i doktora. S obzirom na način dovršenja trudnoće, postoje apsolutne i relativne indikacije za, npr. operativno dovršenje trudnoće, carski rez. To bi bio razlog više da na vrijeme obavite konzultacije kod psihijatra, te da psihijatar da mišljenje (mišljenje, koje nije obvezujuće) o načinu dovršenja trudnoće. Također, zbog drugih tegoba koje navodite trebali biste obaviti preglede i kod drugih specijalista, koji također mogu dati mišljenje iz svoje domene o načinu dovršenja trudnoće. No, mišljenja svih drugih specijalista nisu obvezujuća za ginekologa, koji će, uzevši sve relevantno u obzir, donijeti odluku o dovršenju trudnoće. Kod odluke o načinu dovršenja trudnoće  ulogu ima i dob trudnice, način na koji je trudnoća ostvarena (spontano ili potpomognutom oplodnjom), kao i drugi anamnestički i klinički aspekti. I na kraju, u državnim bolnicama u RH carski rez na zahtjev trudnice nije prihvaćena indikacija.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI