Ordinacija Podravskog: Je li mom djetetu potreban pregled neuropedijatra?

Je li mom djetetu potreban pregled neuropedijatra?

Imam bebu staru 11 mjeseci. Porod je bio prilično težak jer je beba bila prevelika i jedva su ga uspjeli izvući van bez posljedica, vukli su ga van vakumom, rukama skakali su po mom trbuhu. U bolnici je rečeno da nema nikakvih posljedica i da je potpuno zdrav, međutim s dva mjeseca kreće pomalo stalno kočit nožice dok je u kolicima kao da pokušava sjesti, međutim, s vremenom se kočenje nožica počelo povećavati dok se ljulja u ljuljački, dok leži na leđima ili kad spava i krene se buditi, automatski krene kočiti noge i jako plače.
Posjetili smo liječnika više puta, ali on me uvjerava da je sve u redu i da je normalno da koči nožice.
Meni baš i ne izgleda normalno da se beba od 11 mjeseci budi pet puta noću vrišteći s kočenjem nogu i izvijanjem tijela.
Ne puže još uvijek, podigne guzu gore, ali ne zna krenuti naprijed i brzo pada dolje, posjesti se može jedino da se sa strane za nešto uhvati pa se podigne, inače ne. Ne hoda, a kad mi pokušamo da ga držimo za ruke da hoda, pravi korake na prstićima kao balerina.
Imate li nekakav savjet za mene ili i vi mislite da je sve u redu?

ODGOVOR:

Ponašanje koje opisujete može upućivati na povišen tonus muskulature nogu, ali su mogući i drugi uzroci. Potreban je pregled pedijatra i temeljita procjena neurorazvoja. Ako postoji bilo kakva sumnja na promijenjen neurorazvoj kod djeteta, bilo bi dobro čim prije napraviti UZV mozga (ako je fontanela još otvorena), te eventualnu procjenu djeteta od strane neuropedijatra i fizijatra.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI