Ordinacija Podravskog: Kad idem spavati, bojim se! Užasno mi je…

Javljaju mi se strahovi prije spavanja, kako ih se riješiti?

Još od djetinjstva imala sam nekih problema prije spavanja, npr. strah od prebrzog lupanja srca, i konstantno nalazila neke tehnike ili metode koje su za mene funkcionirale da bih se mogla smiriti. Kada sam odrasla, jedno vrijeme nisam imala nikakvih problema, čak naprotiv, obožavala sam ići spavati, duže bi mi trebalo da zaspem, no to mi nije bio problem jer sam uživala u maštanju. Kasnije sam počela dobivati napadaje panike i krenula odlaziti psihologu koji mi je prepisao Normabel od 2 miligrama. Moji napadaji uglavnom se događaju navečer prije spavanja, uglavnom prije nego uopće odem leći u krevet kreće briga što će se dogoditi i slično. Kada legnem u krevet, kako god da pokušam leći, stalno osluškujem svoj puls i problem je u tome što mi smeta i ako je prebrz ili ako je prespor stalno mislim da nije nešto u redu. Zatim mi kreće panika i krene mi preskakati srce, što me još najviše od svega zabrine. Ovi napadaji su mi konstantni još od prošle godine do današnjeg dana i ne prestaju, imam osjećaj kao da počinjem luditi, jer se moram rano ustati za posao, a ja ne zaspem do 4-5 nekada i šest ujutro, duša i tijelo mi spava, ali strah mi ne dozvoljava. Ne znam što da više radim, da idem na neko liječenje ili što već. Bilo bi super kada bi postojalo neko rješenje za moj problem jer ne znam koliko ću još dugo ovo moći trpjeti.

ODGOVOR:

Poštovana, preporučujem psihijatrijsko liječenje, a najbolje je kombinirati psihoterapiju i liječenjem lijekovima. Normabel na duge staze nije više od koristi. Srdačan pozdrav!

Facebook
Twitter
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI