Ordinacija Podravskog: Mogu li kao trudnica mijenjati vitamine?

Mogu li, kao trudnica, mijenjati vrstu vitamina?

Imam 36 godina. Visoka sam 163 cm i teška 67 kg. Trudnoću sam započela sa 55,5 kg. Trenutno sam u 33. tjednu  trudnoće. Imam hipotireozu (trajna terapija Letroxom), nizak tlak i anemiju. Pijem Novalac Prenatal i Kendural C od 14. tjedna trudnoće. Uza sve to i dalje sam dosta anemična (nalaz krvi 20.10.2021.: eritrociti 3.15, hemoglobin 95, hematokrit 0.29) pa imam povremene vrtoglavice. U zadnje vrijeme bole me gležnjevi. Drugih tegoba nemam. Ovim putem želim pitati mogu li Novalac Prenatal zamijeniti sa Solgar Prenatalom (navodno bolji od Novalaca). Hoće li Solgar i Kendural C biti previše željeza? Navodno nije za dijete dobro mijenjati, pa želim biti sigurna prije nego uvedem promjene. Također bih željela pitati vezano za OGTT test. Nisam ga radila. GUK na krvnim slikama je bio 5.1, 4.2 i zadnje vađenje 4.4 Je li nužno raditi OGTT ako je GUK nizak ili u referentnim vrijednostima? Urin trakice uvijek su mi negativne.

ODGOVOR:

Prije negoli se preporuči liječenje, potrebno je da liječnik, u ovom slučaju ginekolog, pregleda nalaze, provede razgovor s, u ovom slučaju trudnicom i obavi pregled. Tek se tada može razmatrati je li liječenje potrebno, te ako je, kakvo bi bilo optimalno. Što se tiče tzv. kombiniranih preparata za trudnice, koji su u slobodnoj prodaji u ljekarni, uputno bi bilo konzultirati se u vezi toga s ljekarnikom. Načelno se pak može reći ako se trudnica zdravo hrani, ako nije na dijetama, ako ne izbjegava neke namirnice ili nutrijente, takvi dodaci i nisu potrebni. Pretrage u trudnoći rade se prema smjernicama, s tim da ako se ustanove neki dodatni razlozi, onda će se neke pretrage raditi i prije/kasnije/češće, sve prema procjeni ginekologa kod kojega se kontrolirate.

FOTO Ilustracija

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI