Ordinacija Podravskog: Osjećam bol ispod rebara, jesu li to pluća?

Osjećam bol ispod rebara, jesu li to pluća?

Prije mjesec i pol počelo me je boljeti s desne strane rebara tj. desna rebra pa me zanima je li to nešto povezano s plućima ili su ipak mišićni bolovi u rebrima. Nalazi krvi svi su dobri, spo2 99 posto, spirometrija isto uredna, slikao pluća prije možda četiri mjeseca. Imam kao neki ožiljak, valjda je ostao od neke prije preboljene upale. Još jedna stvar me brine, temperatura mi je do 37.1. Ne prelazi to, ali je često tolika pa me zanima je li to normalno.

ODGOVOR:

Ako nemate drugih i dodatnih simptoma ili tegoba, izmjerena tjelesna temperatura od 37,1 stupanj ne mora predstavljati znak bolesti. Određeni postotak ljudi ne nalazi se unutar dogovorenih raspona vrijednosti, nego postoje manja odstupanja od njih. Možda je to slučaj kod Vas kada se radi o tjelesnoj temperaturi. Ako Vam je poznato da to prije kod Vas nije bio slučaj, napravite kontrolna mjerenja tjelesne temperature kroz nekoliko dana.

Bolovi u prsima, ako nisu praćeni smetnjama disanja i drugim općim simptomima bolesti, obično nisu vezani uz pluća. Ako se bolovi javljaju pri promjeni položaja tijela, tada je bol koštano-mišićnog porijekla. Ako Vas bolovi ometaju u značajnijoj mjeri, uzmite neki od analgetika koji možete kupiti u ljekarni ili će Vam Vaš liječnik propisati neki simptomatski lijek.

Facebook
Twitter
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI